Według danych europejskiego badania „Opiekunowie i odżywienie” przeprowadzonego na zlecenie Danone, w Polsce już ponad 40% opiekunów osób chorych, w tym osób zmagających się z nowotworem, deklaruje spożywanie przez ich podopiecznych żywności medycznej. To niezwykle ważne, gdyż niedożywienie związane z chorobą jest jednym z największych wyzwań dla zdrowia publicznego na całym świecie, a odpowiednie żywienie pacjenta w czasie choroby i rekonwalescencji to jeden z kluczowych czynników wpływających na powrót do zdrowia oraz ogólną kondycję organizmu.
Opiekunowie osób chorych są dla nich ogromnym wsparciem mentalnym, a jednocześnie pomocą w codziennych czynnościach. W międzynarodowym badaniu „Opiekunowie i odżywienie” jednym z kluczowych zadań wskazywanych przez opiekunów osób chorych jest ich żywienie - przygotowywanie posiłków, karmienie oraz upewnianie się, że posiłek jest zjedzony. Obchodzony w listopadzie Tydzień Świadomości o Niedożywieniu to dobra okazja, by przyjrzeć się kwestii żywienia w chorobie, które ma kluczowe znaczenie w procesie leczenia oraz rekonwalescencji.
Trudności w żywieniu osób chorych
Kwestia żywienia osób zmagających się z chorobą - a w konsekwencji kwestia ich prawidłowego stanu odżywienia - często jest dla opiekunów w badanych krajach wyzwaniem w związku z trudnościami, jakie napotykają przy codziennym podawaniu posiłków swoim bliskim. Wśród najczęściej wskazywanych trudności w żywieniu jest zmniejszony apetyt lub wręcz jego brak (zaobserwowane przez 73% opiekunów osób chorych oraz 78% opiekunów osób z chorobą nowotworową). W Polsce opiekunowie, częściej niż w innych krajach objętych badaniem, wskazywali także na zapominanie przez podopiecznego o jedzeniu (51% vs 44%). Ponadto, osoby chorujące często mierzą się z mdłościami (49% osoby chore, 56% osoby z chorobą nowotworową) oraz zaburzeniami smaku, przez które posiłki smakują dziwnie lub są go pozbawione (48% oraz 53%).
Posiłki w walce z chorobą
Według przeprowadzonego badania, w Polsce już 43% opiekunów osób chorych, oraz 44% opiekunów osób zmagających się z chorobą nowotworową, deklaruje spożywanie przez swoich podopiecznych żywności medycznej. To więcej niż w całej badanej próbie, gdzie sięganie po tego typu produkty zadeklarowało 39% opiekunów osób chorych. Może to oznaczać, że świadomość na temat żywienia w chorobie jest w Polsce wyższa - zarówno wśród lekarzy, który zalecają spożycie żywności medycznej, jak i pacjentów czy ich opiekunów. Cieszy również fakt, że w Polsce odsetek pacjentów sięgających po żywność specjalnego przeznaczenia medycznego rośnie. W badaniu przeprowadzonym w ubiegłym roku zaledwie 32% pacjentów onkologicznych w Polsce deklarowało korzystanie z tego typu produktów. Nadal jest to jednak wynik wymagający poprawy, gdyż według danych nawet 85% pacjentów onkologicznych zmaga się z niedożywieniem.
Uwagę zwraca także moment, w którym żywność medyczna zostaje wdrożona. W Polsce – podobnie jak w innych krajach – pacjenci zmagający się z chorobą nowotworową sięgają po nią przede wszystkim w czasie procesu leczenia (83%), rzadziej zaś w czasie rekonwalescencji (17%) czy w czasie diagnostyki (27%). Tymczasem odpowiednie odżywianie organizmu także po zakończonym leczeniu może mieć znaczny wpływ na tempo powrotu do sił czy zdrowia. Ponadto, jak najwcześniejsze wdrożenie żywienia medycznego - nawet już w momencie diagnozy - może być najbardziej efektywne w kontekście leczenia i dalszej rekonwalescencji.
Konsekwencje niedożywienia
Aż 77% opiekunów osób zmagających się z chorobą nowotworową zauważa u podopiecznych utratę masy ciała, zaś 86% obserwuje również utratę masy mięśniowej czy osłabienie mięśni. Co ciekawe, badanie pokazuje, że w Polsce opiekunowie znacznie bardziej przejmują się wspomnianymi objawami niż ich koledzy z innych krajów – są one źródłem znacznego niepokoju dla 70% osób opiekujących się bliskimi zmagającymi się z chorobą nowotworową, podczas gdy średnia dla wszystkich krajów to 57%. Obawy o utratę masy ciała nie są przesadzone, gdyż zjawisko to nie powinno być w chorobie uznawane za „normę” i lekceważone!
- Niedożywienie może mieć wielopoziomowe konsekwencje i wpływać na obniżenie jakości życia pacjentów. Badania potwierdzają, że pacjenci, którzy stracili więcej niż 10% masy ciała skarżą się m.in. na problemy ze snem, smutek, depresję, a także na problemy społeczne, takie jak rezygnacja z hobby czy spotkań ze znajomymi. To z pewnością nie sprzyja szybkiemu powrotowi do zdrowia – komentuje Artur Ludwiczak prezes zarządu Nutricia Polska.
Źródło: IP