Nawyki żywieniowe ukształtowane w dzieciństwie często pozostają z nami w dorosłym życiu. Dlatego też zdrowa i zbilansowana dieta powinna być wprowadzana od najmłodszych lat. Kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych wspiera wspólny program Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Ministerstwa Zdrowia Junior-Edu-Żywienie (JEŻ), który jest skierowany do uczniów klas I-VI szkoły podstawowej.
Program JEŻ zainaugurowały warsztaty edukacyjno-kulinarne. Uczniowie pod okiem doświadczonych dietetyków przygotowali pożywne, kolorowe i smaczne desery. Wcześniej rozmawiali na temat odpowiednio zbilansowanej diety. W przygotowanie zdrowych deserów zaangażowali się też ministrowie Przemysław Czarnek i Adam Niedzielski oraz rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michał Zasada.
Program będzie realizowany w całej Polsce przez specjalistów z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie (NIZP PZH - PIB).
Ponad 15 tys. nauczycieli z prawie 2 200 szkół zgłoszonych do programu weźmie udział w certyfikowanych szkoleniach. Otrzymają oni opracowane przez ekspertów materiały edukacyjne, w tym scenariusze lekcji z kartami do ćwiczeń dla uczniów.
Kluczowym elementem edukacji żywieniowej są zajęcia praktyczne. Dlatego też w ośrodkach akademickich w całej Polsce, które uczestniczą w programie, będą tworzone klasopracownie. Pierwsza działa już w NIZP-PZH.
Klasopracownie zostaną wyposażone w niezbędny sprzęt umożliwiający przeszkolenie nauczycieli w ich regionach z zakresu edukacji żywieniowej. Szkolenia będą prowadzone z wykorzystaniem materiałów edukacyjnych i instruktażowych przygotowanych przez NIZP PZH – PIB.
Źródło: MZ