Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Chronić zdrowie dzieci w wieku szkolnym

Chronić zdrowie dzieci w wieku szkolnym fotolia.pl

22 lipca w sejmie odbyło się pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Projektowane regulacje mają chronić zdrowie dzieci w wieku szkolnym poprzez ograniczenie dostępu na terenie placówek szkolnych i wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników szkodliwych dla ich rozwoju. W szkołach zakazana byłaby sprzedaż m.in. chipsów, frytek, napojów gazowanych i energetyków.

W uzasadnieniu do projektu przytoczono dane Światowej Organizacji Zdrowia, z których wynika, że 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę, a wskaźnik otyłości i nadwagi rośnie u nas w zastraszającym tempie.

Problemy polskich dzieci z wagą przekładają się na ich zdrowie i koszty leczenia. Według licznych posłów, jeśli nie zmienimy trybu życia dzieci (zwyczaje żywieniowe odgrywają tu kapitalną rolę), możemy zacząć budować szpitale i więzienia.

Posłowie chcą w związku z tym działań zapobiegawczych, których efektem będzie zmiana zwyczajów żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Ma ona polegać zwłaszcza na zwiększeniu spożycia warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału, mleka i wartościowych produktów mlecznych, a także ryb. Deputowani kładą nacisk na ograniczanie spożycia tłuszczy, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, cukru i słodyczy oraz soli kuchennej.

Planowane regulacje idą w kierunku zakazu promowania, sprzedaży oraz podawania lub prezentacji niezdrowych produktów na terenach przedszkoli, szkół podstawowych oraz gimnazjów i innych placówek opiekuńczo-wychowawczych oraz oświatowo-wychowawczych. Zmiany objęłyby także stołówki szkolne.
W razie naruszenia zakazu sprzedaży lub podawania wyłączonych produktów, dyrektor placówki ma mieć prawo do rozwiązania umowy z podmiotem handlowym bez zachowania terminów wypowiedzenia i odszkodowania.

Zgodnie z projektem minister zdrowia będzie zobowiązany do przedstawiania Sejmowi raz na dwa lata szczegółowego sprawozdania z realizacji ustawy, a zwłaszcza informowania o liczbie naruszeń jej przepisów.

Lista produktów, których by dotyczył proponowany zakaz wygląda następująco:

  1. Słodycze oraz wyroby cukiernicze i ciastkarskie o zawartości cukru przekraczającej 10 g cukrów dodanych na 100 g produktu;
  2. Środki spożywcze szybkiego przygotowania typu „fast food" i typu „instant" serwowane na poczekaniu, o zawartości sodu przekraczającej 300 mg na 100 g produktu;
  3. Przekąski z dodatkiem soli o zawartości sodu przekraczającej 300 mg na 100 g produktu;
  4. Produkty mleczne o zawartości cukrów dodanych powyżej 15g w 100g/ml produktu;
  5. Produkty zbożowe o zawartości cukrów dodanych powyżej 25g w 100g produktu;
  6. Dżemy, marmolady, syropy wysoko słodzone o zawartości cukrów dodanych powyżej 50 g na 100 g produktu;
  7. Napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów i syntetycznych barwników;
  8. Napoje energetyzujące i izotoniczne.

Połączone komisje edukacji, samorządu terytorialnego i zdrowia zdecydowały o powołaniu podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Pierwsze posiedzenie zaplanowane jest po przerwie wakacyjnej.

źródło: portalsamorzadowy.pl

15.00

22 lipca w sejmie odbyło się pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Projektowane regulacje mają chronić zdrowie dzieci w wieku szkolnym poprzez ograniczenie dostępu na terenie placówek szkolnych i wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników szkodliwych dla ich rozwoju. W szkołach zakazana byłaby sprzedaż m.in. chipsów, frytek, napojów gazowanych i energetyków.

W uzasadnieniu do projektu przytoczono dane Światowej Organizacji Zdrowia, z których wynika, że 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę, a wskaźnik otyłości i nadwagi rośnie u nas w zastraszającym tempie.

Problemy polskich dzieci z wagą przekładają się na ich zdrowie i koszty leczenia. Według licznych posłów, jeśli nie zmienimy trybu życia dzieci (zwyczaje żywieniowe odgrywają tu kapitalną rolę), możemy zacząć budować szpitale i więzienia.

Posłowie chcą w związku z tym działań zapobiegawczych, których efektem będzie zmiana zwyczajów żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Ma ona polegać zwłaszcza na zwiększeniu spożycia warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego przemiału, mleka i wartościowych produktów mlecznych, a także ryb. Deputowani kładą nacisk na ograniczanie spożycia tłuszczy, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, cukru i słodyczy oraz soli kuchennej.

Planowane regulacje idą w kierunku zakazu promowania, sprzedaży oraz podawania lub prezentacji niezdrowych produktów na terenach przedszkoli, szkół podstawowych oraz gimnazjów i innych placówek opiekuńczo-wychowawczych oraz oświatowo-wychowawczych. Zmiany objęłyby także stołówki szkolne.

W razie naruszenia zakazu sprzedaży lub podawania wyłączonych produktów, dyrektor placówki ma mieć prawo do rozwiązania umowy z podmiotem handlowym bez zachowania terminów wypowiedzenia i odszkodowania.

Zgodnie z projektem minister zdrowia będzie zobowiązany do przedstawiania Sejmowi raz na dwa lata szczegółowego sprawozdania z realizacji ustawy, a zwłaszcza informowania o liczbie naruszeń jej przepisów.

Lista produktów, których by dotyczył proponowany zakaz wygląda następująco:

Słodycze oraz wyroby cukiernicze i ciastkarskie o zawartości cukru przekraczającej 10 g cukrów dodanych na 100 g produktu;

środki spożywcze szybkiego przygotowania typu „fast food" i typu „instant" serwowane na poczekaniu, o zawartości sodu przekraczającej 300 mg na 100 g produktu;

Przekąski z dodatkiem soli o zawartości sodu przekraczającej 300 mg na 100 g produktu;

Produkty mleczne o zawartości cukrów dodanych powyżej 15g w 100g/ml produktu;

Produkty zbożowe o zawartości cukrów dodanych powyżej 25g w 100g produktu;

Dżemy, marmolady, syropy wysoko słodzone o zawartości cukrów dodanych powyżej 50 g na 100 g produktu;

Napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów i syntetycznych barwników;

Napoje energetyzujące i izotoniczne.

Połączone komisje edukacji, samorządu terytorialnego i zdrowia zdecydowały o powołaniu podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Pierwsze posiedzenie zaplanowane jest po przerwie wakacyjnej.

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Śr., 23 Lp. 2014 0 Komentarzy Dodane przez: Tadeusz Narkun