Marnowanie żywności jest wielkim problemem, z którego skali i znaczenia wciąż zbyt mało osób zdaje sobie sprawę. Dlatego też Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała "Poradnik dla Rad Działalności Pożytku Publicznego" dotyczący ograniczenia marnowania żywności. Publikacja ta została opracowana w ramach projektu "Samorządy nie marnują".
Jak czytamy w Poradniku marnowanie żywności jest problemem o skali globalnej, ale jego rozwiązanie wymaga zaangażowania na bardzo lokalnym poziomie, skoro większość żywności marnują konsumenci w swoich domach.
System przeciwdziałania marnowaniu żywności w Polsce opiera się w większości na organizacjach społecznych. Z jednej strony edukują one konsumentów, kształtują odpowiedzialne postawy konsumpcyjne u dzieci i dorosłych (żeby ludzie nie marnowali żywności), z drugiej zaś prowadzą zakrojone na bardzo szeroką skalę działania ratujące żywność przed zmarnowaniem (żeby dobra żywność nie trafiała na śmietnik lub do przetworzenia na gaz, tylko docierała do ludzi w potrzebie).
Jak zauważają autorzy, niektóre samorządy terytorialne wraz ze swoimi jednostkami organizacyjnymi coraz częściej podejmują temat przeciwdziałania marnowaniu żywności. Robią to na różne sposoby, najczęściej w ramach współpracy międzysektorowej jednostek samorządu terytorialnego i trzeciego sektora. Niestety jednostki samorządowe podejmujące w Polsce ten temat są wciąż w awangardzie. Nie ulega jednak wątpliwości, że świadomość problemu i potrzeba pilnej interwencji staje się w środowisku samorządowców coraz większa.
Jak czytamy dalej współpraca między samorządami a organizacjami pozarządowymi stanowi kluczowy element w walce z problemem marnowania żywności w Polsce. Dzięki połączeniu kompetencji, doświadczenia, zasobów, znajomości środowisk lokalnych i ogromnej sprawczości obydwu tych sektorów możliwe jest zarówno zmienianie postaw mieszkanek i mieszkańców skutkujących marnotrawstwem, jak i efektywne ratowanie żywności przed przekształceniem jej w odpady.
Z pełną treścią Poradnika można zapoznać się poniżej.