W Instytucie Żywności i Żywienia powstało Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, które ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków i stanowić źródło rzetelnej wiedzy na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach projektu ,,Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, znanego szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę, realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW). Stworzone przy wsparciu finansowym Szwajcarów NCEŻ, będzie następnie finansowane przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia.
Celem NCEŻ jest umożliwienie wszystkim dostępu do wiarygodnych i praktycznych informacji na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia. Działalność Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma pomóc Polakom zachować formę i uzyskać optymalny stan zdrowia, poprzez wdrożenie do codziennego życia zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
Więcej informacji na temat NCEŻ (jego powstania, specjalistów, którzy je tworzą, praktycznych informacji, porad doświadczonych lekarzy, dietetyków i naukowców i wiele innych materiałów) znajdziecie Państwo na stronie: www.ncez.pl
Źródło: zachowajrownowage.pl oraz ncez.pl