Do Senatu wniesiono projekt zmian w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustawie o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 oraz ustawie – Prawo oświatowe.
Celem projektu jest ustanowienie regulacji zmierzających do:
- wprowadzenia obowiązku zapewnienia raz w tygodniu w szkołach i placówkach oświatowych, a także w żłobkach i klubach dziecięcych posiłków opartych wyłącznie na produktach roślinnych;
- zapewnienia dostępności zbilansowanych posiłków w szczególności wegetariańskich i wegańskich dzieciom i uczniom, którzy pozostają na takiej diecie z własnego wyboru lub wyboru podjętego wspólnie z rodzicami.
W celu osiągnięcia powyższego projekt przewiduje wprowadzenie zmian w ustawie o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 oraz ustawie – Prawo oświatowe, które zmierzają do zapewnienia poprawy jakości oraz różnorodności żywienia dzieci i młodzieży w przestrzeni placówek (żłobek, przedszkole, szkoła), w których przebywają większą część dnia poprzez zagwarantowanie im możliwości korzystania nie tylko z prawidłowo zbilansowanego wyżywienia, lecz także uwzględniającego rodzaj ich diety w zależności od potrzeb zdrowotnych.
Jednocześnie projekt proponuje zmianę ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w celu doprecyzowania grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych placówkach.
Ponadto z uwagi na to, że zanieczyszczenie powietrza stanowi zagrożenie szczególnie dla zdrowia dzieci celem projektowanej ustawy jest także uszczegółowienie przepisów – 2 – dotyczących bezpieczeństwa i higieny obowiązujących w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach, a także żłobkach i klubach dziecięcych w zakresie konieczności uwzględnienia standardu jakości powietrza, w czasie pobytu dzieci i uczniów w tych jednostkach.
Z pełną treścią projektu można zapoznać się tutaj