Aby mieć zdrowe serce trzeba wiedzieć jak się zdrowo odżywiać. To co spożywasz decyduje o zdrowiu Twojego serca. Warto jest więc być świadomym które produkty i w jakich ilościach służą Twojemu zdrowiu, których zaś powinieneś się wystrzegać jeśli chcesz zachować długo zdrowe serce.
A) To powinieneś jeść :
- Pomidory, ziemniaki, banany, szpinak, brzoskwinie i chudy jogurt (produkty te dostarczają potasu, ten zaś reguluje ciśnienie krwi).
- Razowe pieczywo, kasze, płatki owsiane, a także warzywa i owoce (zwłaszcza ze skórką) to kopalnia obniżającego cholesterol błonnika.
- Jagody, maliny, jeżyny, truskawki i borówki amerykańskie (to źródło kwasu acetylosalicylowego. Ten zaś działa przeciwzakrzepowo).
- Tłuste morskie ryby, siemię lniane, oliwa i olej rzepakowy – obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe (obniżają poziom złego cholesterolu).
- Pomarańcze, grejpfruty zawierają przeciwutleniacze, czosnek zaś allicynę (obniżają one poziom trójglicerydów i złego cholesterolu) więc również powinny zagościć na stałe w Twoim menu.
- Jarmuż, gdyż zawiera cały zestaw przeciwutleniaczy (m.in. wit. C i E, beta- karoten), cenne kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, kwas foliowy i potas. Warto pamiętać, że w jarmużu obecna jest luteina, która działa dobrze nie tylko na wzrok. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Los Angeles, chroni również przed wczesną miażdżycą.
- Migdały, ponieważ sterole roślinne zawarte migdałach zmniejszają wchłanianie cholesterolu z diety, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe pobudzają wątrobę do mniejszego wydzielania szkodliwego cholesterolu LDL na rzecz dobrego - HDL. Codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
- Co do napojów powinieneś wypijać co najmniej 1,5 litra dziennie (zupa też się liczy). Oprócz wody wybieraj herbatę czarną lub zieloną (zawiera dużo antyoksydantów), naturalne soki, herbatki ziołowe.
B) Tego powinieneś unikać:
- Jasnego pieczywa.
- Masła, gdyż zawiera ono tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie.
- Wysoko przetworzonych przekąsek i soków (owocowe nadzienie w drożdżówce, składające się głównie z cukru, nie może być uznane jako porcja owoców).
- Tłustych mięs (zawierają tłuszcze nasycone).
- Powinieneś również ograniczyć spożycie soli kuchennej, przypraw które ją zawierają oraz konserw, słonych wędlin i marynat. Sól kuchenna (a dokładniej jony sodowe, które wchodzą w jej skład) zatrzymuje wodę w organizmie, przyczyniając się do wzrostu ciśnienia tętniczego, dlatego też dietetycy zalecają ograniczenie jej spożycia do ok. 6g/dobę.
- Wszelkiego rodzaju Fast foodów, pizzy, frytek, chipsów, słodyczy (wyjątek stanowi gorzka czekolada, która jest wręcz wskazana).
- Napojów gazowanych oraz wód mineralnych z wysoką zawartością sodu i chlorku sodu oraz napojów alkoholowych i kawy.
- Ogólnie powinieneś zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz przygotowywania ich na parze. Dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze i nie będą zawierały tłuszczu użytego do smażenia.
Źródło: biomedical.pl oraz nazdrowie.pl