Stanowisko Konwentu Powiatów Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolskiego Związku Szpitali w sprawie dramatycznej sytuacji szpitali powiatowych fot.canva

16 listopada br. odbyło się spotkanie, podczas którego Konwent Powiatów Województwa Wielkopolskiego wraz z Wielkopolskim Związkiem Szpitali przyjęli wspólne stanowisko na temat dramatycznej sytuacji powiatowych szpitali.\

Jak czytamy w przyjętym stanowisku ustawowe podwyżki dla personelu oraz rosnące koszty spowodowane inflacją przyczyniły się do bardzo trudnej sytuacji tych placówek. Część szpitali już teraz nie dysponuje środkami na opłacenie składek ZUS dla swoich pracowników. Przed niektórymi stoi widmo niewypłacenia wynagrodzeń w najbliższych miesiącach. Brakuje pieniędzy dla kontrahentów za dostawy i usługi. Niektóre samorządy powiatowe zaprzestają dofinansowywania swoich podmiotów ponieważ same mają olbrzymie problemy ze zbilansowaniem wydatków bieżących.

Samorządowcy zaznaczają, że prognozowany na koniec roku 2022 wynik finansowy wielkopolskich szpitali powiatowych wskazuje, że strata na działalności wyniesie średnio 5 milionów złotych (średnia arytmetyczna). Sytuacja w ochronie zdrowia staje się dramatyczna. Również w skali kraju zadłużenie tych placówek rośnie. Zamykane są oddziały szpitalne.

W dalszej części stanowiska wskazano, że konieczna jest korekta działań z poziomu Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, aby system ochrony zdrowia nie uległ załamaniu. Szpitale nie mogą funkcjonować w systemie ciągłych targów o każdą złotówkę przeznaczaną na opiekę zdrowotną. Ich nadrzędną rolą jest ratowanie ludzkiego życia i zdrowia. To Państwo winno gwarantować odpowiednie warunki finansowe i prawne.

Następnie zaznaczono, że szpitale jako niezwykle istotne podmioty systemu ochrony zdrowia mają prawo czuć się oszukane. Z jednej strony otrzymują polecenie przeprowadzenia podwyżek oraz pewne środki na ten cel, z drugiej w skutek likwidacji wskaźników korygujących (dodatek zembalowy) tracą olbrzymie kwoty, co prowadzi do finansowej zapaści. Zmiany w zakresie podwyżek miały być kroplówką z lekiem dla szpitali. W rzeczywistości okazały się zastrzykiem z pavulonem.

Przedstawiciele Konwentu Powiatów Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolskiego Związku Szpitali oczekują podjęcia natychmiastowych działań w zapewnieniu właściwego finansowania oraz pełnego pokrycia wzrostu i podstawowych kosztów funkcjonowania szpitali.

Śr., 7 Gr. 2022 0 Komentarzy Dodane przez: Joanna Gryboś-Chechelska