Sanepid postanowił przyjrzeć się posiłkom jakie przygotowywane są w polskich szpitalach. W 2020 r. skontrolowanych zostało 216 szpitali, które przygotowywały posiłki we własnym zakresie oraz 104 szpitale, które korzystały z usług firm cateringowych.
Wyniki kontroli przedstawiają się następująco. Na 216 skontrolowanych szpitali prowadzących żywienie pacjentów we własnym zakresie, nieprawidłowości stwierdzono w 1 placówce niespełnianie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz w 31 szpitalach stwierdzono nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów. Na 141 skontrolowanych szpitali prowadzących żywienie pacjentów w systemie cateringowym, nieprawidłowości stwierdzono w 1 placówce niespełnianie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz w 18 szpitalach stwierdzono nieprawidłowości dot. żywienia pacjentów.
Do najczęściej powtarzających się nieprawidłowości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych należały: niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, niewłaściwy stan sanitarno-techniczny wyposażenia oraz urządzeń, nieprawidłowe zabezpieczenie obiektu przed szkodnikami, brak terminowego przeglądu i konserwacji maszyn, brak prawidłowego monitoringu ustalonego punktu kontroli, przechowywanie żywności po terminie przydatności do spożycia, brak segregacji produktów w urządzeniach chłodniczych, nieprawidłowe przechowywanie żywności.
Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo skomponowane jadłospisy: niepodawanie białka pełnowartościowego tj. białka zwierzęcego lub białka roślin strączkowych do wszystkich posiłków głównych, mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej, brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych oraz mało urozmaicone śniadania i kolacje.
Z całością raportu można zapoznać się tutaj.