Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Prostsze etykiety na żywności

Prostsze etykiety na żywności fotolia.pl

Europosłowie przyjęli projekt przepisów dotyczących informacji o produktach żywnościowych. Etykiety na żywności będą klarowniejsze, łatwiejsze do zrozumienia i będą zawierać informacje o składnikach potencjalnie groźnych dla zdrowia.

Z badań Eurobarometru wynika, że zaledwie 58 procent Europejczyków potrafi odczytać  etykietki na żywności. Największy problem ze zrozumieniem oznaczeń mają  Hiszpanie (zaledwie 26 proc. umiało je odczytać) i Polacy (33 proc.).  18 procent badanych nie potrafiło odczytać daty przydatności do spożycia, największą trudność sprawiło to Polakom, Litwinom i Bułgarom.

Parlament Europejski dąży do maksymalnego uproszczenia zapisów na etykietach. Przyjęto założenia,  że informacje muszą być czytelne, umieszczane dużą czcionką, z zachowaniem kontrastu między literami i tłem.  Aktualnie na etykietach znajduje się nazwa produktu, lista składników, waga netto, data przydatności do spożycia, wskazówki dotyczące przechowywania, nazwa i adres sprzedawcy na terenie UE.

Projekt przewiduje, że na produktach spożywczych będą informacje o składnikach powodujących alergię. Na mrożonkach (mięsnych i rybnych) producenci będą musieli też podać datę pierwszego zamrożenia żywności. Wśród informacji na opakowaniu będzie podane także pochodzenie produktu (czerwonego mięsa, drobiu, ryb, produktów mlecznych, owoców i warzyw). Obowiązkowo na opakowaniu będzie trzeba umieścić składniki  oraz  zawartość tłuszczu (z uwzględnieniem kwasów nasyconych i izomerów trans), cukru, soli, białka i węglowodanów, a także wartość odżywczą w kaloriach.

Nowe przepisy będą przedmiotem głosowania na sesji plenarnej w lipcu br.

Na podstawie: http://www.europarl.europa.eu

Wt., 3 Mj. 2011 0 Komentarzy Dodane przez: Barbara Łączna