Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Rozporządzenie sklepikowe do konsultacji

Rozporządzenie sklepikowe do konsultacji fotolia.pl

Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach został przekazany do konsultacji publicznych.

Projekt wprowadza zmiany w stosunku do bardzo restrykcyjnego rozporządzenia, które weszło w życie 1 września 2015 r. – upraszcza i łagodzi obecnie obowiązujące przepisy. „To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe żywienie w szkołach – powiedział na wczorajszej konferencji minister Konstanty Radziwiłł. – Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie”.

Projekt nowego rozporządzenia zakłada powrót do szkół m.in. pieczywa półcukierniczego oraz cukierniczego (czyli m.in. drożdżówek), które jednak będą musiały spełniać określone kryteria zawartości cukru, tłuszczu i soli – mniej restrykcyjne niż obecnie. W  sklepikach będzie można także kupić kanapki z różnego rodzaju pieczywa.

Projekt ma na celu ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym.  Ograniczenie im dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla ich zdrowia i rozwoju, pozwala zmniejszyć udział takich produktów w codziennej diecie i przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

Treść rozporządzenia dostępna tutaj.

Źródło: mz.gov.pl

Czw., 19 Mj. 2016 0 Komentarzy Dodane przez: Tadeusz Narkun