Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Zdrowe stołówki szkolne

Zdrowe stołówki szkolne fotolia.pl

Wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym poprzez ograniczenie dostępu na terenie przedszkoli, szkół i placówek opiekuńczo – wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju to główny cel projektu rozporządzenia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Projekt rozporządzenia dostarcza narzędzia umożliwiającego eliminację przyczyn powstawania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży poprzez promocję zdrowego sposobu odżywiania, której podstawą jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz edukacja dotycząca korzyści wynikających ze stosowania zbilansowanej diety.

Projekt rozporządzenia określa:

1)      Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty;

2)      Wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty

- uwzględniając normy żywienia dzieci i młodzieży oraz mając na względzie wartości odżywcze i zdrowotne środków spożywczych.

Środki spożywcze sprzedawane dzieciom i młodzieży na terenie jednostek systemu oświaty zostały określone w postaci tzw. Listy pozytywnej odwołującej się do poszczególnych grup środków spożywczych (zał. nr 1 do rozporządzenia). Natomiast w przypadku wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowanego w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży (zał. nr 2) – są to wytyczne wynikające z zasad racjonalnego żywienia w żywieniu zbiorowym, oparte o normy żywienia dzieci i młodzieży oraz wartości odżywcze i zdrowotne środków spożywczych.

Projekt rozporządzenia będzie przedmiotem obrad lipcowego posiedzenia Zespołu ds. Edukacji, Kultury i Sportu KWRiST. 

Pt., 10 Lp. 2015 0 Komentarzy Dodane przez: Katarzyna Liszka-Michałka