Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Jesteś tym, co jesz! - świadomy konsument

Jesteś tym, co jesz! - świadomy konsument fotolia.pl

Polacy z roku na rok, z większą uwagą wybierają produkty spożywcze oraz są coraz bardziej świadomymi konsumentami. To ważne, bo zdrowe odżywianie zaczyna się już przy wyborze produktów z półek sklepowych!

Dawniej czytanie etykiet deklarowało zaledwie 11% Polaków, jednak według najnowszych badań odsetek ten uległ znacznej zmianie i według najnowszych badań aż 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.

Na co należy zwracać uwagę? Jak bezpiecznie przygotowywać posiłki?
NFZ w swoim materiale edukacyjnym zwraca uwagę, aby zachować czujność, jeżeli żywność w swoim składzie zawiera: barwniki, konserwanty, antybiotyki oraz wzmacniacze smaku.

Eksperci NFZ zwracają również uwagę na zasady bezpiecznego przygotowywania potraw:

  • Pamiętaj o myciu rąk i naczyń kuchennych.
  • Umyj warzywa i owoce.
  • Zwracaj uwagę, aby produkty nie były zgniłe, z pleśnią.
  • Używaj oddzielnych desek do krojenia mięs i warzyw.
  • Gotując potrawy, upewnij się, że osiągnęły temp. min.70 stopni C.
  • Przechowuj jedzenie w lodówce.
  • Oddzielaj produkty surowe od ugotowanych.
  • Rozmrażaj produkty w lodówce.
  • Nie pozostawiaj jedzenia na blacie dłużej niż 2 godziny.

Pamiętajmy, że „jesteśmy tym, co jemy!” To, co wybierzemy podczas zakupów – znajdzie się na naszym talerzu i trafi do naszego ciała.

Więcej informacji: tutaj 

Źródło: NFZ

Pt., 14 Kw. 2023 0 Komentarzy Dodane przez: Katarzyna Sekuła