Styl życia Polaków jest jednym z największych wyzwań dla skutecznego ratowania życia. To sami pacjenci są najważniejszym czynnikiem, który w 70 proc. prowadzi do występowania chorób serca i naczyń, głównie zawałów serca i udarów mózgu.
Jak tłumaczy prof. Tomasz Zdrojewski - Przemysł alkoholowy odnosi bardzo duże sukcesy w postaci przyrostu ilości osób pijących, promując m.in. niewielkie opakowania tzw. małpki. Obserwujemy alarmujące dane, że codziennie do godz. 12:00 sprzedawanych jest ponad 1 mln “małpek” z jednoczesnym coraz większym spożyciem alkoholu wśród kobiet.
Podobnie jest z paleniem papierosów. Kardiolodzy zwracają uwagę, że obserwowane od wielu lat stopniowe zmniejszanie się odsetka palaczy tytoniu uległo wyhamowaniu, szczególnie wśród młodszych Polaków.
Z kolei prof. Jankowski z Komitetu Organizacyjnego konferencji PTK Kardiologia Prewencyjna 2019 mówi, że: „Polska należy do krajów o największym odsetku osób używających tzw. elektronicznych papierosów. Chociaż uważa się je za mniej niezdrową alternatywę dla papierosów tradycyjnych to z ich stosowaniem wiążą się dwa niebezpieczeństwa. Po pierwsze, zawartość wkładów do nich nie podlega ścisłej kontroli. Dodatkowo, użytkownik może „dolać” do nich różne substancje o działaniu zdecydowanie niekorzystnym. Po drugie, coraz więcej badań dowodzi, iż używające papierosów elektronicznych osoby młode częściej w przyszłości sięgają po papierosy tradycyjne niż osoby nigdy nieużywające papierosów elektronicznych”.
W Polsce o 30 proc. wyższa niż w krajach skandynawskich jest zapadalności na choroby serca i naczyń na co ewidentny wpływ ma większe spożycie alkoholu i palnie papierosów, a także niedostateczna aktywność fizyczna.
Kardiolodzy wskazują, że chociaż kluczem do długotrwałego sukcesu i trwałych zmian nawyków Polaków jest ciągła edukacja, jest ona wysoce niewystarczająca i nieskuteczna.
Jak podkreśla prof. Jankowski, potrzebujemy wieloletniej strategii uwzględniającej kompleksowe metody promocji zdrowia, zarówno nowocześnie prowadzoną edukację, mądre zaangażowanie mediów, zmiany przepisów (np. dotyczących zakazu ekspozycji w sklepach produktów szkodliwych dla zdrowia oraz zakazu stosowania kwasów tłuszczowych trans-nienasyconych w procesie produkcji produktów żywnościowych), bodźce podatkowe, jak i odpowiednie rozwiązania urbanistyczne oraz z zakresu wykorzystania energii.
Źródło: portalemedyczne.pl