Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Przez żołądek do serca Polaków – akcja Dzień Kuchni Polskiej w Święto Niepodległości

Przez żołądek do serca Polaków – akcja Dzień Kuchni Polskiej w Święto Niepodległości fot.pixabay

Już niedługo Narodowe Święto Niepodległości. Z tej okazji, od 14 lat, z inicjatywy „Fundacji Vivat Polonia!”, w ramach akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, tysiące Polaków spotyka się na największym polskim przyjęciu urodzinowym, by radośnie świętować Dzień Niepodległości.

„Dzień Kuchni Polskiej” to wydarzenie kulturalne, w którym jest miejsce dla każdego bez względu na wiek i poglądy, którego celem jest przekonanie Polaków do radosnego wspólnego obchodzenia rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. To apolityczny ruch społeczny, promujący prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11. listopada poprzez udział tego dnia w uroczystym, polskim obiedzie będącym uzupełnieniem oficjalnych, państwowych obchodów. W akcji uczestniczą tradycyjnie lokale gastronomiczne z Płocka, powiatu płockiego, ale również z terenu całego Mazowsza. Włączyły się również restauracje z różnych miejsc Polski.

 „Dzień Kuchni Polskiej” na obszarach miejskich realizowany jest tradycyjnie poprzez zaangażowanie restauracji i kawiarni, które w ramach udziału w akcji przygotowują specjalnie na ten dzień dania kuchni polskiej wywodzące się często z lokalnej kuchni lub kuchni regionalnej.

Zasady „Dnia Kuchni Polskiej” są proste:

  1. Udział w akcji jest całkowicie bezpłatny!
  2. Na Narodowe Święto Niepodległości – 11 listopada wprowadzić do menu dania kuchni polskiej. Może to być zestaw obiadowy lub deser stanowiący element lub uzupełnienie zwyczajowego menu. Polska wersja serwowanych dań, może być daniem ze specjalnym na ten dzień, polskim dodatkiem lub daniem w polskich barwach narodowych. Warto też ozdobić restaurację na biało czerwone barwy np.: serwetki, obrusy, kotyliony dla gości.
  3. Organizatorzy zachęcają, żeby ceny dań lub dań przygotowanych na ten świąteczny obiad również były świąteczne, czyli niższe od oferowanych na co dzień.
  4. Udział należy zgłosić poprzez profil Facebbok.com/DzienKuchniPolskiej.

Dla lokali, które przystąpią do inicjatywy organizator przygotowuje m.in. plakaty z logo akcji Dzień Kuchni Polskiej oraz specjalne karty menu.

Z uwagi na to, że 11 listopada, w tym roku przypada w poniedziałek, Fundacja zachęca, żeby rozszerzyć akcję również na poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości weekend 9 – 10 listopada.

W akcji „Dzień Kuchni Polskiej” jest jak co roku również miejsce dla przedszkoli i szkół, które organizując wydarzenia patriotyczne i kulturalne adresowane do dzieci i młodzieży w dni poprzedzające Narodowe Święto Niepodległości mogą połączyć je tego dnia z posiłkami składającymi się z dań kuchni polskiej lub inspirowane biało-czerwoną kolorystyką.

W tym roku organizatorzy starają się włączyć do akcji również mniejsze miejscowości i tereny wiejskie. Proponują „Dzień Kuchni Polskiej” w formie uroczystego, świątecznego obiadu wspólnego dla społeczności lokalnej organizowanego przez najaktywniejsze organizacje jakimi są Koła Gospodyń Wiejskich i Ochotnicze Straże Pożarne.

Organizatorzy nadają tegorocznej edycji dodatkowo aspekt społecznie użyteczny poprzez promocję zasad udzielania pierwszej pomocy i honorowego krwiodawstwa form współczesnego bohaterstwa. Form dostępnych niemalże dla każdego. Udzielanie pierwszej pomocy, honorowe krwiodawstwo i walka o niepodległość Ojczyzny wydawać mogłyby się odległe od siebie, ale w rzeczywistości mają wspólny mianownik: są aktami poświęcenia i troski o innych, często wymagającymi odwagi, determinacji i altruizmu. Dlatego przygotowane zostały materiały promujące pierwszą pomoc i krwiodawstwo.

Wydarzenie objęte jest Patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego, a Samorząd Województwa Mazowieckiego jest partnerem wydarzenia.

Źródło: IP

Pt., 8 Lst. 2024 0 Komentarzy Dodane przez: Alicja Cisowska