Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Zdrowe przekąski do pracy

Zdrowe przekąski do pracy fotolia.pl

Tempo pracy nie raz zmusza do sięgnięcia po śmieciowe jedzenie albo słodycze. Takie nawyki nie przyniosą jednak nic dobrego.  Warto postawić na naturalne i szybkie w przygotowaniu przekąski.

Pracownicy biurowi narażeni są na nieregularne tycie. Problem spowodowany jest tym, że większość przed pracą nie je śniadania, a do pracy przychodzi bez przygotowanego posiłku. W biurach przeważnie nie ma stołówek a tym bardziej czasu na przygotowanie czegoś w zakładowej kuchni. Zostaje zatem zapychanie głodu pustymi kaloriami w postaci słodyczy bądź zamawiana czegoś na szybko z fast fooda.

Niejednokrotnie też zdarzy się nie jeść w pracy przez cały dzień, a po obowiązku służbowym  na wieczór  w domu nadrobić objadając się do syta. Nie zważając na to że wieczorem metabolizm człowieka zwalnia i dawka kalorii która została dostarczona nie ma kiedy się spalić. Zostaje więc odłożona w postaci tkanki tłuszczowej.

Jeżeli charakter pracy nie pozwala nam na zjedzenie wartościowego posiłku,  zadbajmy o zdrowe przekąski które dostarczą energii w pracy i zapobiegną wieczornemu obżarstwu.

Przekąski które sprawdzą się w godzinach pracy:

Jogurt naturalny – do jogurtu dla smaku można dodać  łyżkę miodu. Taka mieszanka smakuje wyśmienicie, do tego syci na długo. Dostarcza też cennego białka i potrzebnych do pracy węglowodanów. Do jogurtu można dodać płatki owsiane, bakalie, posiekane orzechy albo siemię lniane.

Orzechy - mają sporo wartościowego białka i – przede wszystkim – nienasyconych kwasów tłuszczowych, których wbrew pozorom potrzebujemy. Wspomagają one np. pracę układu nerwowego i mózgu. Sprzyjają więc koncentracji, czyli wydajniejszej pracy umysłowej.

Banan – lepiej j zjeść ten owoc niż batona albo jakąś słoną przekąskę. W bananach kryje się przede wszystkim potas i magnez oraz witaminy z grupy B. Z racji wysokiego indeksu glikemicznego banany nie są dla każdego. Nie powinny więc być opcją pierwszego wyboru dla osób chorych na cukrzycę.

Suszone owoce - nie należy z nimi przesadzać, ponieważ – jak to owoce – są dość kaloryczne. Ten minus niwelowany jest jednak przez dużą zawartość licznych makroelementów, witamin i innych dobroczynnych substancji. Kupmy kilka rodzajów owoców, wymieszajmy je i podzielmy na porcje. Niech miarką będzie nasza dłoń. Jedna z zasad stanowi bowiem, że jednorazowo powinniśmy jeść tyle, ile zmieści się w garści. Co w szczególności powinno się znaleźć w takiej paczuszce? Najbardziej polecane przez dietetyków są: rodzynki, jabłka, śliwki, aronia, jagody, maliny. Nie zaszkodzą też morele czy żurawina. Tak powstałą mieszankę można uzupełnić orzechami czy ziarnami słonecznika.

Popcorn - nie chodzi o prażoną kukurydzę kupowaną z automatu, w sklepie czy w fast foodzie. Zdrowy popcorn nie ma masła, karmelu ani soli. Należy więc przygotować go w domu, prażąc kukurydzę w garnku. Tak przygotowana przekąska dostarczy sporo błonnika (oprócz niego witaminy B6 i polifenoli). Wypełni więc żołądek i pozwoli przetrwać do obiadu.

Serek wiejski - niskokaloryczna i zawierająca sporo białka przekąska, która jest sycąca.

Koktajl warzywny – Niestety jego przygotowanie musi odbyc się w domu, ale warto. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: ogórków, pomidorów i selera naciowego. Dodajemy jogurt naturalny bądź grecki, można dorzucić orzechy czy siemię lniane. Nawodni organizm, zaspokoi głód, ale nie obciąży układu pokarmowego. Do tego pozwala zaoszczędzić sporo kalorii, ale dostarcza organizmowi mnóstwa antyoksydantów i witamin.

Zbilansowana dieta i zdrowe przekąski pomogą uchronić nas przed niechcianymi chorobami cywilizacyjnymi i poprawią nasza wydajność organizmu podczas pracy. Zdrowa przekąska może być kamieniem milowym w dążeniu przez wielu z nas do zdrowia jak i do wymarzonej sylwetki.

Źródło: nf.pl

Czw., 29 Prn. 2015 0 Komentarzy Dodane przez: