Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Cukier, który nie krzepi

Cukier, który nie krzepi fotolia.pl

Cukrzyca uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Długotrwałe zwiększenie poziomu cukru we krwi jest niebezpieczne, może doprowadzić do zaburzeń pracy i uszkodzenia wielu narządów m.in. nerek, serca i oczu. Dlatego jak najszybsze wykrycie schorzenia jest bardzo ważne.

Za przyczynę choroby uznawana jest nieprawidłowo działająca insulina.

Zespół badawczy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pod kierunkiem prof. dr hab. Marka Strączkowskiego prowadzi badania nad mechanizmem osłabionego działania tego hormonu w organizmie. Insulinooporność, bo tak brzmi fachowa nazwa tego zaburzenia, prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2 oraz innych schorzeń w tym m.in. nadciśnienia i chorób układu krążenia.

Uczelnia na ten cel otrzymała dofinansowanie z Programu Innowacyjna Gospodarka w wysokości 16,69 mln zł.

Realizacja projektu polegała m.in. przebadaniu materiału genetycznego pobranego z mięśni szkieletowych i tkanki tłuszczowej młodych zdrowych ochotników. Złożona analiza miała umożliwić zidentyfikowanie biomarkerów insulinoodporności – czyli czynników ją wyznaczających.

Źródło: MIR

Czw., 2 Prn. 2014 0 Komentarzy Dodane przez: Rafał Rudka