Internet świadczony przez samorządy. Ważna zmiana stanowiska UKE

Internet świadczony przez samorządy. Ważna zmiana stanowiska UKE fotolia.pl

Nastąpiła zmiana stanowiska Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej w sprawie świadczenia przez jednostki samorządu terytorialnego bezpłatnej lub za opłatę niższą niż cena rynkowa usługi dostępu do sieci Internet na podstawie art. 7 ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych (tzw. megaustawa).

Oferowanie przez jednostki samorządu terytorialnego (JST) bezpłatnej lub za opłatę niższą niż cena rynkowa usługi dostępu do sieci Internet dla ogółu ludności, jest w Polsce zjawiskiem coraz częściej spotykanym. Taka działalność oddziałuje na lokalny rynek telekomunikacyjny.

Oddziaływanie to w jednym przypadku może być pozytywne i przejawiać się między innymi zapewnieniem osobom wykluczonym cyfrowo możliwości korzystania z usługi dostępu do Internetu, czy też zwiększeniem zainteresowania technologiami informacyjno-komunikacyjnymi. Z drugiej strony taka działalność JST może jednak powodować stagnację lokalnego rynku telekomunikacyjnego oraz zakłócić rozwój konkurencji na tym rynku.

UKE zmienia stanowisko

Analizując te wszystkie uwarunkowania, Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej postanowił zmienić wcześniejsze stanowisko z dnia 22 sierpnia 2011 r. odnośnie działalności JST w zakresie oferowania użytkownikom bezpłatnego lub za opłatę niższą niż cena rynkowa dostępu do Internetu. Jak poinformowało UKE zmiany te wynikają z 2-letniej praktyki w prowadzeniu przez Prezesa Urzędu postępowań administracyjnych z art. 7 megaustawy.

Nowe Stanowisko Prezesa UKE z dnia 9 sierpnia 2012 r. zawiera wskazania dla JST w zakresie dostosowania ich działalności do warunków lokalnego rynku telekomunikacyjnego w celu zapobiegania zakłócania rozwoju równoprawnej i skutecznej konkurencji na rynkach telekomunikacyjnych, jak również zapewnienie większej przejrzystości procedury prowadzonych postępowań.

Główne zmiany w stanowisku dotyczą:

• dopracowania definicji związanych z działalnością JST,
  • uszczegółowienia warunków na podstawie których JST mogą podejmować działalność w zakresie świadczenia usługi darmowego lub za cenę niższą niż rynkowa dostępu do Internetu,
  • wymaganych minimalnych ograniczeń technicznych w świadczeniu usługi dostępu do sieci Internet bez pobierania opłat lub za opłatę niższą niż cena rynkowa,
  • doprecyzowania konieczności przeprowadzenia konsultacji projektowanej/zgłaszanej do UKE działalności JST,
  • szczególnych przypadków odstępstw od ograniczeń w zakresie świadczenia bezpłatnej lub za opłatę niższą niż cena rynkowa usługi.

Parametry techniczne usługi dostępowej

Świadczona przez JST usługa dostępu do sieci Internet bez pobierania opłat lub za opłatę niższą niż cena rynkowa nie powinna zastępować komercyjnych usług oferowanych na rynku. Powinna umożliwiać dostęp do podstawowych funkcjonalności sieci Internet.

Wymagane przez Prezesa UKE minimalne warunki techniczne świadczenia usługi dostępu do sieci Internet bez pobierania opłat lub za opłatę niższą niż cena rynkowa:

1. Wysyłanie i odbieranie danych z maksymalną prędkością połączenia - nie więcej niż 512 kbit/s;
  2. Czas jednorazowej sesji w ramach dostępu nieodpłatnego nie będzie dłuższy niż 60 minut, przy czym ograniczenie połączenia dotyczyć będzie:
    a. urządzenia końcowego lub
    b. użytkownika, jeżeli będzie on rejestrowany.
  3. Miesięczny limit transferu danych - nie więcej niż 750 MB dla użytkownika, z zastrzeżeniem indywidualnego podejścia uzasadnionego sytuacją na poszczególnych rynkach lokalnych, które może spowodować obniżenie tej granicy lub odstąpienie od tego ograniczenia;
  4. Przyznanie użytkownikowi lub urządzeniu końcowego indywidualnego kodu dostępu do sieci Internet w celu rozliczania ograniczeń.

Budowa hotspotów przez samorząd

Prezes UKE pozytywnie ocenia budowę przez JST hotspotów, z których można skorzystać w miejscach publicznych i co do zasady w przypadku świadczenia przez JST usługi dostępu do Internetu za pomocą hotspotów tylko i wyłącznie w miejscach publicznych nie jest wymagana procedura polegająca na uzyskaniu w drodze decyzji zgody Prezesa UKE na podstawie art. 7 ustawa z dnia 7 maja 2010 r. o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych (Dz. U. Nr 106, poz. 675), tzw. megaustawy.

Jednocześnie UKE przypomina, że JST świadczące lub planujące świadczyć usługi dostępu do Internetu za pomocą hotspotów w miejscach publicznych są zobowiązane każdorazowo wystąpić do Prezesa UKE z informacją o planowanej działalności w tym zakresie oraz z zapytaniem, czy wykonywanie planowanej przez JST działalności w telekomunikacji podlega procedurze, o której mowa w art. 7 ust. 1 Ustawy.

Nowa wersja stanowiska Prezesa UKE została przygotowana po analizie opinii i uwag zgłoszonych w toku konsultacji projektu zmiany stanowiska, które odbyły się w dniach od 27 czerwca do 28 lipca 2012 r.

Aktualne stanowisko Prezes UKE dostępne jest TUTAJ, natomiast opinie i uwagi z kosultacji TUTAJ.

Rafał Rudka

Wt., 14 Sp. 2012 0 Komentarzy Dodane przez: Rafał Rudka