Do Sejmu trafił projekt mający na celu dostosowanie kontroli sprzedaży alkoholu w gminach.
Rada gminy będzie mogła ustalić liczbę punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa), przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży jak i w miejscu sprzedaży, w tym w szczególności liczbę punktów sprzedaży napojów zawierających powyżej 4,5 % alkoholu, gdzie sprzedaż odbywa się w godzinach od 22.00 do 6.00.
Artykuł drugi projektu jest próbą doprecyzowania przepisów dotyczących tzw. zezwoleń cateringowych. Dotychczas przedsiębiorcy, często obchodząc przepisy prawa, wykorzystywali zezwolenia do 2 sprzedaży i podawania alkoholu w miejscu sprzedaży bez wymaganego zezwolenia. Poprawki umożliwiają utworzenie definicji „organizacji przyjęć” oraz wskazują organ właściwy do wydania stosowanego zezwolenia.
Kolejną propozycja polega na zmianie kwalifikacji prawnej czynu z art. 43 ustawy z przestępstwa na wykroczenie, a w konsekwencji na zastosowaniu przepisów kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia a zwłaszcza postępowania mandatowego. Szczególny charakter tego postępowania pozwoli skutecznie i szybko nałożyć karę na przedsiębiorcę działającego wbrew przepisom ustawy czy posiadanym zezwoleniom.