Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

WHO: 5 mld ludzi zagrożonych nadmiernym spożywaniem tłuszczów trans

WHO: 5 mld ludzi zagrożonych nadmiernym spożywaniem tłuszczów trans fotolia.pl

Według nowego raportu WHO pięć miliardów ludzi na całym świecie pozostaje bez ochrony przed szkodliwymi tłuszczami trans, co zwiększa ryzyko chorób serca i śmierci.

Odkąd WHO po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w 2018 r. – z celem eliminacji ustalonym na 2023 r. – zasięg populacji polityk najlepszych praktyk wzrósł prawie sześciokrotnie. Czterdzieści trzy kraje wdrożyły już najlepsze praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 miliarda ludzi na całym świecie.

Jednak pomimo znacznych postępów nadal naraża to 5 miliardów ludzi na całym świecie na niszczący wpływ tłuszczów trans na zdrowie, a globalny cel całkowitej eliminacji tłuszczów trans w 2023 r. pozostaje obecnie nieosiągalny.

Przemysłowo produkowane tłuszcze trans (zwane również produkowanymi przemysłowo kwasami tłuszczowymi trans) są powszechnie spotykane w pakowanej żywności, wypiekach, olejach jadalnych i pastach do smarowania. Spożycie tłuszczów trans jest odpowiedzialne za około 500 000 przedwczesnych zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca każdego roku na całym świecie.

Najlepsze praktyki w zakresie zasad eliminacji tłuszczów trans są zgodne z określonymi kryteriami ustalonymi przez WHO i ograniczają produkowane przemysłowo tłuszcze trans we wszystkich warunkach. Istnieją dwie alternatywy w zakresie najlepszych praktyk:

  1. obowiązkowy krajowy limit 2 gramów produkowanych przemysłowo tłuszczów trans na 100 gramów całkowitego tłuszczu we wszystkich produktach spożywczych,
  2. obowiązkowy krajowy zakaz produkcji lub stosowania częściowo uwodornionych olejów (głównego źródła tłuszczów trans) jako składnika wszystkich produktów spożywczych.

Źródło: WHO 

Czw., 26 St. 2023 0 Komentarzy Dodane przez: Patrycja Grebla-Tarasek