Według nowego raportu WHO pięć miliardów ludzi na całym świecie pozostaje bez ochrony przed szkodliwymi tłuszczami trans, co zwiększa ryzyko chorób serca i śmierci.
Odkąd WHO po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w 2018 r. – z celem eliminacji ustalonym na 2023 r. – zasięg populacji polityk najlepszych praktyk wzrósł prawie sześciokrotnie. Czterdzieści trzy kraje wdrożyły już najlepsze praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 miliarda ludzi na całym świecie.
Jednak pomimo znacznych postępów nadal naraża to 5 miliardów ludzi na całym świecie na niszczący wpływ tłuszczów trans na zdrowie, a globalny cel całkowitej eliminacji tłuszczów trans w 2023 r. pozostaje obecnie nieosiągalny.
Przemysłowo produkowane tłuszcze trans (zwane również produkowanymi przemysłowo kwasami tłuszczowymi trans) są powszechnie spotykane w pakowanej żywności, wypiekach, olejach jadalnych i pastach do smarowania. Spożycie tłuszczów trans jest odpowiedzialne za około 500 000 przedwczesnych zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca każdego roku na całym świecie.
Najlepsze praktyki w zakresie zasad eliminacji tłuszczów trans są zgodne z określonymi kryteriami ustalonymi przez WHO i ograniczają produkowane przemysłowo tłuszcze trans we wszystkich warunkach. Istnieją dwie alternatywy w zakresie najlepszych praktyk:
- obowiązkowy krajowy limit 2 gramów produkowanych przemysłowo tłuszczów trans na 100 gramów całkowitego tłuszczu we wszystkich produktach spożywczych,
- obowiązkowy krajowy zakaz produkcji lub stosowania częściowo uwodornionych olejów (głównego źródła tłuszczów trans) jako składnika wszystkich produktów spożywczych.
Źródło: WHO