Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) na świecie rocznie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności. Straty to około 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię informacyjną „Nie marnuj żywności – szkoda planety!”. Jej celem jest upowszechnianie wśród konsumentów i producentów wiedzy na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności.
PROM – Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności
PROM to pierwsza tego typu inicjatywa badawcza w Polsce, która określiła skalę marnowania żywności w Polsce w całym łańcuchu produkcji. Program realizowany był od 1 września 2018 r. do 31 sierpnia 2021 r. przez Konsorcjum w składzie: Federacja Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska – PIB, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.
Resort rolnictwa podał, że w Polsce rocznie marnujemy około 5 mln ton żywności i – co jest istotne – aż 60 proc. wynika z działalności samych konsumentów.
Do najczęściej wyrzucanej żywności w Polsce należy pieczywo, za nim zaś plasują się kolejno świeże owoce, warzywa, wędliny i napoje mleczne.
Wicepremier Kowalczyk zwrócił uwagę, że o ile w przypadku innych uczestników łańcucha żywnościowego jest możliwe ograniczenie marnowania żywności poprzez regulacje prawne, to w przypadku konsumentów jest to niemożliwe.
Marnowanie żywności a ekologia
– Gdybyśmy potrafili ograniczyć marnowanie żywności tylko o połowę, to w efekcie uzyskalibyśmy 10 proc. potencjału produkcji żywności, czyli inaczej mówiąc – moglibyśmy wyżywić 1 miliard ludzi – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że marnowanie żywności to także niekorzystne skutki dla środowiska.
Kampania „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi wspomnianą kampanię informacyjną „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”, w której promuje zasadę 4P: planuj, przechowuj, przetwarzaj, podziel się. Ograniczenie strat żywności w gospodarstwach domowych jest możliwe poprzez wzrost świadomości o stratach oraz o możliwościach ich uniknięcia.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: szanuj żywność.
Źródło: MRiRW