Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Czy stać nas na złe żywienie dzieci?

Czy stać nas na złe żywienie dzieci? fotolia.pl

14 listopada odbyła się konferencja „Żywienie dzieci w Polsce: Czy stać nas na złe żywienie dzieci?", zorganizowana przez podkomisję stałą do spraw Zdrowia Publicznego, Parlamentarną Grupę Kobiet i Biuro Analiz Sejmowych oraz Stowarzyszenie Promocji Zdrowego Żywienia Dzieci „Zdrowe Pokolenia".

Na konferencji obecni byli przedstawiciele wielu resortów i instytucji zajmujących się zdrowiem, m.in.: Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Zdrowia, Narodowego Funduszu Zdrowia, Sanepidu, Instytutu Żywności i Żywienia. Paneliści wspólnie zastanawiali się nad tym, jakie kroki trzeba podjęć, żeby skutecznie walczyć z epidemią chorób cywilizacyjnych spowodowanych w dużej mierze złym odżywianiem, niezdrowym stylem życia i brakiem wystarczającej wiedzy w tym zakresie.

MEN ustami wiceministra Tadeusza Sławeckiego przedstawił różne podejmowane przez resort inicjatywy prozdrowotne. Ośrodek Rozwoju Edukacji odpowiada też za program Szkoła Promująca Zdrowie, realizowany w ramach Europejskiej Sieci szkół Promujących Zdrowie. Sieć zrzesza już około 2 tysięcy szkół i placówek, z których każda przygotowuje własny program promocji zdrowia który zajmuje szczególne miejsce w programie wychowawczym. Inne programy to „Szklanka Mleka” – od 2004 r. oraz program „Owoce w szkole”, dzięki któremu uczniowie szkół podstawowych co kilka dni dostają porcje świeżych warzyw i owoców. Podczas obrad pojawił się postulat dotyczący wprowadzenia zakazu emitowania przed programami dla dzieci reklam niezdrowej żywności, a także propozycja, by w przyszłości opracować wytyczne dotyczące tego, jaki skład mogą mieć produkty sprzedawane w szkolnych sklepikach, np. ustalenie górnej granicy zawartości cukru w batonikach.

Przedstawiciele obecnych na spotkaniu resortów zadeklarowali zintensyfikowanie działań w zakresie promocji zdrowia i zdrowego żywienia i jeszcze ściślejsza współpracę

Źródło: men.gov.pl, inf. własna

Czw., 15 Lst. 2012 0 Komentarzy Dodane przez: Tadeusz Narkun