Ponad 9 tys. szkół podstawowych uczestniczy w programie „Owoce w szkole”. W I semestrze roku szkolnego 2011/2012 zgłoszono do udziału w projekcie 858 992 dzieci. Każde dziecko przez 9 wybranych tygodni otrzyma 18 porcji owoców i warzyw, tj. 2 razy w tygodniu.
Komisja Europejska uruchomiła program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2009/2010. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 12,3 mln euro.
W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego owoca i jednego warzywa.
Szczegółowe informacje o programie i dostępne są na stronie Agencji Rynku Rolnego, która jest odpowiedzialna za jego wdrożenie.
Źródło: www.arr.gov.pl