Prowadzony już program "Owoce w szkole” ma na celu zapobieganie wzrastającemu udziałowi osób z nadwagą i otyłością wśród dzieci, a także wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne spowodowane nieodpowiednią dietą, w tym niskim spożyciem owoców i warzyw – poprzez zwiększenie tego spożycia. Osiągnięcie celu projektu wymaga jednak działań szerszych niż jedynie dostarczanie owoców i warzyw. Konieczne są środki towarzyszące o charakterze edukacyjnym – ich propozycję przedstawił właśnie Minister Edukacji Narodowej.
Projekt rozporządzenia w sprawie sposobu realizacji środków towarzyszących zapewnieniu skutecznego wykonania programu "Owoce w szkole" określa, że dyrektorzy szkół podstawowych oraz ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia uczestniczących w programie, obowiązani są do zapewnienia zrealizowania przez szkołę co najmniej jednego z następujących działań:
- zamieszczania na stronie internetowej szkoły treści wzbogacających wiedzę uczniów o zdrowych nawykach żywieniowych, a w miarę możliwości także o sektorze warzyw i owoców;
- zorganizowanie zajęć wzbogacających wiedzę uczniów zdrowych nawykach żywieniowych – w ramach edukacji przyrodniczej lub wychowania fizycznego, co najmniej raz w semestrze;
- zorganizowanie pracy w ogrodzie – w ramach edukacji przyrodniczej lub wychowania fizycznego, co najmniej raz w semestrze;
- zorganizowanie wycieczki do gospodarstwa rolnego lub zakładu przetwórstwa owoców i warzyw – w ramach edukacji przyrodniczej, co najmniej raz w etapie edukacyjnym;
- inne upowszechnianie informacji o programie, o zdrowych nawykach żywieniowych i o sektorze warzyw i owoców wśród uczniów, rodziców i nauczycieli.
W pełni popierając przewidywane działania edukacyjne można wyrazić wątpliwość, czy nie są one przewidywane zbyt małym zakresie.
fot. www.sxc.hu