Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy przeprowadził przedsięwzięcie “Bioodpady komunalne posegregowane i poddawane recyklingowi u źródła w Polsce”. Jego celem było opracowanie danych umożliwiających określenie ilości bioodpadów komunalnych, które zostały posegregowane i poddane recyklingowi u źródła w gospodarstwach domowych w poszczególnych województwach w Polsce.
W ramach przedsięwzięcia IOŚ, przeprowadzono badania we współpracy z gminami, podmiotami zewnętrznymi oraz osobami prywatnymi w ramach kilku cykli badawczych. Jak podano w komunikacie Instytutu, wyniki wskazują, że średnia ilość bioodpadów kuchennych, które zostały posegregowane i poddane recyklingowi przez jednego mieszkańca, wynosi około 97 kg rocznie. Z kolei średnia ilość bioodpadów zielonych, które powstały z 1 m kw. terenu zielonego w gospodarstwach domowych, wynosi 1,92 kg rocznie.
Częścią publikacji jest również specjalna instrukcja dla gmin. Przedstawia ona sposób wyliczenia masy bioodpadów komunalnych posegregowanych i poddawanych recyklingowi u źródła metodą pomiaru bezpośredniego.
Ministerstwo Klimatu i Środowiska, w ramach prac Zespołu ds. Energii, Klimatu i Środowiska Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego, zachęcało samorządowców do korzystania z instrukcji. Zarówno raport Instytutu Ochrony Środowiska, jak i instrukcję można pobrać pod naszym artykułem oraz na stronie Instytutu.