Bardziej uzależniający niż kokaina, masowo spożywany przez dzieci i młodzież?- Oto cukier! Główny Urząd Statystyczny opublikował raport „Cukier w Polsce”. Prócz aspektów związanych ze zdrowiem w raporcie znajdują się dane odnośnie produkcji cukru w Polsce.
W 2017 r. w Polsce wyprodukowano 2,21 mln ton cukru to aż o 0,54 mln ton więcej niż w roku 2015. Polska w roku 2018 eksportowała do Rumuni 112 848,9 ton, do Niemiec 86 675,7 ton oraz do Izraela 83 337 ton cukru. Natomiast importowaliśmy z Niemiec 56 422, 5 tony, z Czech 24 261 tony i z Francji 11 260,9 ton tego wyrobu.
Średnioroczna cena cukru białego kryształ w przeliczeniu na 1 kilogram w Polsce w roku 2018 wyniosła 2,14 zł, to spadek o 0,9 zł w porównaniu do ceny cukru w roku 2017 (w 2017 r. średnioroczna cena cukru białego kryształ wyniosła 3,04 zł za 1 kg).
Raport prezentuje również dane odnośnie średniego spożycia cukru na 1 mieszkańca kraju. Statystyczny Polak w roku 2017 spożył aż 44,5 kg cukru! Od roku 2010 średnie spożycie cukru na jednego mieszkańca wzrosło o 4,6 kg (w 2010 roku wynosiło 39,9 kg).
Nie sposób nie zauważyć, że rosnące spożycie cukru przekłada się wprost proporcjonalnie na liczbę zgonów spowodowanych cukrzycą. W 2017 roku na cukrzycę w Polsce zmarło 8 781 osób, podczas gdy w roku 2010 liczba zgonów z powodu cukrzycy wyniosła 6 512.
W roku 2017 w Polsce specjalizacją z zakresu diabetologii posiadało 639 lekarzy. Najwięcej- 103 specjalistów udzielało porad na terenie województwa mazowieckiego, natomiast najmniej, bo jedynie 15 lekarzy specjalistów działało na terenie województwa warmińsko- mazurskiego.
Źródło: GUS