Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Z cyklu: "w zdrowym ciele zdrowy duch" - co jeść a czego unikać, by mieć serce jak dzwon

Z cyklu: fotolia.pl

Aby mieć zdrowe serce trzeba wiedzieć jak się zdrowo odżywiać. To co spożywasz decyduje o zdrowiu Twojego serca. Warto jest więc być świadomym które produkty i w jakich ilościach służą Twojemu zdrowiu, których zaś powinieneś się wystrzegać jeśli chcesz zachować długo zdrowe serce.

A) To powinieneś jeść :

  1. Pomidory, ziemniaki, banany, szpinak, brzoskwinie i chudy jogurt  (produkty te dostarczają potasu, ten zaś reguluje ciśnienie krwi).
  2. Razowe pieczywo, kasze, płatki owsiane, a także warzywa i owoce (zwłaszcza ze skórką) to kopalnia obniżającego cholesterol błonnika.
  3. Jagody, maliny, jeżyny, truskawki i borówki amerykańskie (to źródło kwasu acetylosalicylowego. Ten zaś działa przeciwzakrzepowo).
  4. Tłuste morskie ryby, siemię lniane, oliwa i olej rzepakowy – obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe (obniżają poziom złego cholesterolu).
  5. Pomarańcze, grejpfruty zawierają przeciwutleniacze, czosnek zaś allicynę (obniżają one poziom trójglicerydów i złego cholesterolu) więc również powinny zagościć na stałe w Twoim menu.
  6. Jarmuż, gdyż zawiera cały zestaw przeciwutleniaczy (m.in. wit. C i E, beta- karoten), cenne kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, kwas foliowy i potas. Warto pamiętać, że w jarmużu obecna jest luteina, która działa dobrze nie tylko na wzrok. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Los Angeles, chroni również przed wczesną miażdżycą.
  7. Migdały, ponieważ sterole roślinne zawarte migdałach zmniejszają wchłanianie cholesterolu z diety, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe pobudzają wątrobę do mniejszego wydzielania szkodliwego cholesterolu LDL na rzecz dobrego - HDL. Codzienne spożycie ok. 40 gramów migdałów może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
  8. Co do napojów powinieneś wypijać co najmniej 1,5 litra dziennie (zupa też się liczy). Oprócz wody wybieraj herbatę czarną lub zieloną (zawiera dużo antyoksydantów), naturalne soki, herbatki ziołowe.

B) Tego powinieneś unikać:

  1. Jasnego pieczywa.
  2. Masła, gdyż zawiera ono tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie.
  3. Wysoko przetworzonych przekąsek i soków (owocowe nadzienie w drożdżówce, składające się głównie z cukru, nie może być uznane jako porcja owoców).
  4. Tłustych mięs (zawierają tłuszcze nasycone).
  5. Powinieneś również ograniczyć spożycie soli kuchennej, przypraw które ją zawierają oraz konserw, słonych wędlin i marynat. Sól kuchenna (a dokładniej jony sodowe, które wchodzą w jej skład) zatrzymuje wodę w organizmie, przyczyniając się do wzrostu ciśnienia tętniczego, dlatego też dietetycy zalecają ograniczenie jej spożycia do ok. 6g/dobę.
  6. Wszelkiego rodzaju Fast foodów, pizzy, frytek, chipsów, słodyczy (wyjątek stanowi gorzka czekolada, która jest wręcz wskazana).
  7. Napojów gazowanych oraz wód mineralnych z wysoką zawartością sodu i chlorku sodu oraz napojów alkoholowych i kawy.
  8. Ogólnie powinieneś zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz przygotowywania ich na parze. Dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze i nie będą zawierały tłuszczu użytego do smażenia.

Źródło: biomedical.pl oraz nazdrowie.pl

Pon., 8 Prn. 2012 0 Komentarzy Dodane przez: Dawid Kulpa