Zarząd ZMP przyjął stanowisko w sprawie ciągłości działania gminy po wygaśnięciu mandatu wójta w trakcie kadencji fotolia.pl

Podczas ostatniego posiedzenia Zarząd Związku Miast Polskich (ZMP) przyjął stanowisko w sprawie ciągłości działania gminy po wygaśnięciu mandatu wójta w trakcie kadencji oraz oświadczenie w sprawie konsekwencji lekceważenia przepisów prawa przez urzędników rządowych.

Jak czytamy w przyjętym stanowisku w sprawie ciągłości działania gminy po wygaśnięciu mandatu wójta (burmistrza, prezydenta) w trakcie kadencji, Zarząd ZMP postuluje wprowadzić taką zmianę przepisów ustawy o samorządzie gminnym, aby zasadą generalną było, że prezydenta (wójta, burmistrza) w razie jego nieobecności, zarówno krótkotrwałej jak i tej związanej z wygaśnięciem mandatu, zastępuje jego zastępca i wykonuje zadania z pomocą kierownictwa gminy (innych zastępców, jeżeli są, sekretarza i skarbnika). W mniejszych jednostkach, w których niejednokrotnie organ wykonawczy nie ma zastępców i deleguje szereg zadań sekretarzowi, proponuje powierzenie obowiązków właśnie temu najwyższemu rangą urzędnikowi.

Z kolei w przyjętym oświadczeniu w sprawie konsekwencji lekceważenia przepisów prawa przez urzędników administracji rządowej, Zarząd Związku stanowczo piętnuje nieodpowiedzialność byłego Prezesa Rady Ministrów, Mateusza Morawieckiego, który poprzez nieuzasadnioną i niewytłumaczalną zwłokę w wykonaniu ustawowego obowiązku powołania osób pełniących funkcję organu wykonawczego w gminach. Domaga się też natychmiastowego odwołania ze swoich funkcji członków kierownictwa PGW Wody Polskie, którzy z pobudek politycznych sabotowali procedurę zatwierdzania taryf opłat za wodę i ścieki.

Z pełną treścią dokumentów można zapoznać się poniżej.

Śr., 20 Gr. 2023 0 Komentarzy Dodane przez: Joanna Gryboś-Chechelska