Od 1 stycznia 2012 roku w UE wchodzi zakaz sprzedaży jaj od kur z chowu klatkowego. UE zdecydowała o wprowadzeniu zakazu takiej hodowli już w 1999 roku. Kraje, które nie dostosują się do przepisów mogą ponieść konsekwencje. Komisja przewiduje, że Polska, Francja, Portugalia i Belgia nie zastosują się w terminie do nowego zarządzenia.
Do tej pory w sprzedaży znajdowały się jaja pochodzące z czterech systemów utrzymania kur. Każdy z nich posiada własne oznaczenie numeryczne. Pierwsza cyfra kodu umieszczonego na jajku określa, z jakiego systemu chowu pochodzi produkt. I tak:
0 - jaja z produkcji ekologicznej - kury żyją na wolnym wybiegu, karmione są ekologiczną karmą, mają swobodny dostęp do karm naturalnych
1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu - kury żyją w kurniku, ale mają możliwość wychodzenia na wolny wybieg, same wybierają miejsce znoszenia jaj
2 - jaja z chowu ściółkowego, kury hodowane w zamkniętych kurnikach i znoszą jaja prosto na ściółkę
3 - jaja z chowu klatkowego - kury żyją w niewielkich klatkach, w których nie mają możliwości poruszania się, rozprostowania skrzydeł, nie są również wypuszczane.