Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Program operacyjny "Pomoc żywnościowa"

W związku z toczącymi się pracami nad Europejskim Funduszem Pomocy Najbardziej Potrzebującym Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej opracowało projekt programu operacyjnego pod roboczym tytułem Pomoc żywnościowa.

Zakłada się, że jego beneficjentami będą osoby o najniższych dochodach (nieprzekraczających 150% kryterium dochodowego określonego w przepisach o pomocy społecznej) i (ewentualnie) spełniające dodatkowe przesłanki powodujące ich szczególnie złą sytuację.

Realizacja programu ma opierać się na dwóch podstawowych operacjach:

  1. dostarczaniu artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich przez wyłonionego przedsiębiorcę lub z zapasów interwencyjnych;
  2. dystrybucji żywności wśród osób najbardziej potrzebujących przez organizacje partnerskie – połączonej z prowadzeniem działań towarzyszących.

Wstępna alokacja środków na lata 2014-2020 wynosi równowartość 420 mln euro. Wielkość pomocy kierowana do poszczególnych województw ma być ustalana corocznie na podstawie wskaźników takich jak: wskaźnik relatywnej granicy ubóstwa w województwie, średni dochód na 1 mieszkańca województwa, liczba osób pobierających zasiłki z pomocy społecznej, wskaźnik bezrobocia.

Projekt PO Pomoc żywnościowa będzie opiniowana na najbliższym posiedzeniu Zespołu ds. Ochrony Zdrowia i Polityki Społecznej.

Czw., 12 Gr. 2013 0 Komentarzy Dodane przez: Grzegorz P. Kubalski