Sieć dróg publicznych musi zostać uporządkowana – stanowisko Zgromadzenia Ogólnego ZPP .

Zgromadzenie Ogólne Związku Powiatów Polskich w swoim stanowisku podkreśliło konieczność pilnego wprowadzenia rozwiązań prawnych zapewniających skuteczne doprowadzenie własności i zarządzania drogami do warunków stawianych poszczególnym kategoriom dróg przez ustawę. Mimo upływu ćwierćwiecza, sytuacja nie ulega bowiem zmianie.

W stanowisku zaznaczono, że inicjalna kategoryzacja dróg dokonana w 1998 roku nijak miała się do definicji ustawowych. Realne znaczenie miała bowiem polityka drogowa prowadzona w danym województwie. W konsekwencji powiaty otrzymały po kilkaset kilometrów dróg, z których jedynie ułamek spełniał kryteria ustawowe.

Jak zauważa ZO Związku Powiatów Polskich, i tak ograniczone już zasoby finansowe powiatów musiały być także kierowane na drogi, które nie miały żadnego znaczenia z punktu widzenia wspólnoty powiatowej jako całości.

W ocenie ZPP, tylko poprzez właściwe rozwiązania prawne będzie można zapewnić odpowiednią jakość dróg, które nie stanowią szkielet komunikacyjny lokalnych wspólnot, a co za tym idzie – całego państwa.

Z pełna treścią stanowiska można zapoznać się TUTAJ.

Sob., 11 Czrw. 2022 0 Komentarzy Dodane przez: Małgorzata Orłowska