Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Czy żywność ekologiczna trafi do szkół i przedszkoli?

Czy żywność ekologiczna trafi do szkół i przedszkoli? fotolia.pl

24 kwietnia br. w godzinach 10:00-13:00 odbędzie się spotkanie online organizowane przez Koalicję Żywa Ziemia. Tematem webinaru będą główne wnioski i rekomendacje dotyczące wprowadzania żywności ekologicznej do szkół i przedszkoli w ramach zamówień publicznych. To ważna inicjatywa, której celem jest poprawa jakości posiłków serwowanych najmłodszym oraz wspieranie rolnictwa ekologicznego w Polsce.

Webinar stanowi zapowiedź nadchodzącej publikacji raportu „Wprowadzenie żywności ekologicznej do szkół i przedszkoli w Polsce”, opracowanego przez Koalicję we współpracy z ekspertkami z różnych dziedzin. Dokument ten szczegółowo omawia zdrowotne, ekonomiczne, prawne i organizacyjne aspekty wdrażania żywności ekologicznej w placówkach edukacyjnych. Zawiera także przykłady sprawdzonych rozwiązań funkcjonujących już w innych krajach Unii Europejskiej.

Jak przekonują organizatorzy, żywność ekologiczna – pozbawiona sztucznych nawozów i pestycydów – jest prawnie uznawana za produkt wysokiej jakości, bezpieczny dla zdrowia dzieci. Wprowadzenie jej do codziennego jadłospisu w szkołach i przedszkolach nie tylko może poprawić jakość odżywiania najmłodszych, ale również stworzyć nowe możliwości zbytu dla polskich rolników ekologicznych. Niestety, jak wskazuje Koalicja, w naszym kraju wciąż istnieją bariery – prawne, organizacyjne i finansowe – które utrudniają realizację tego celu.

Podczas webinaru eksperci i ekspertki przedstawią konkretne dane, analizy i rekomendacje. W programie znajdą się m.in. wystąpienia:

  • dr inż. Urszuli Sołtysiak (Polska Izba Żywności Ekologicznej) i Ewy Sufin (Strefa Zieleni), które zaprezentują rozwiązania funkcjonujące w innych krajach UE,
  • prof. Renaty Kazimierczak (SGGW) i dr inż. Agaty Szczebyło (WWF), które omówią potencjał i zainteresowanie samorządów w Polsce na podstawie badań i studiów przypadków,
  • prof. Sylwii Żakowskiej-Biemans (SGGW), która przybliży ekonomiczne aspekty wprowadzania ekologii do zamówień publicznych,
  • prof. Eweliny Hallmann i prof. Dominiki Średnickiej-Tober (SGGW), które poruszą temat wpływu żywności ekologicznej na zdrowie człowieka,
  • mec. Aleksandry Bieniek i mec. Magdaleny Świąder (Kancelaria Moyers), które przeanalizują aktualne przepisy prawne i wskażą bariery wdrożeniowe.

Na zakończenie zaplanowano debatę z udziałem wszystkich prelegentek oraz możliwość zadawania pytań przez uczestników.

Webinar jest otwarty dla wszystkich zainteresowanych, w tym przedstawicieli samorządów, dyrektorów szkół i przedszkoli, rodziców, aktywistów, rolników i wszystkich, którym bliski jest temat zdrowego żywienia i zrównoważonego rozwoju.
Uczestnictwo możliwe będzie pod tym linkiem 

Koalicja Żywa Ziemia już teraz zapowiada, że po publikacji raportu planowana jest kontynuacja debaty publicznej i dalsze prace nad systemowymi zmianami, które pozwolą samorządom skutecznie i legalnie zamawiać żywność ekologiczną dla placówek edukacyjnych.

Źródło: IP

Śr., 16 Kw. 2025 0 Komentarzy Dodane przez: Joanna Gryboś-Chechelska