Proces aplikacyjny do prestiżowych Nagród Ekologicznych UE 2025 został oficjalnie otwarty. Kandydaci mogą składać wnioski do 27 kwietnia 2025 r. Nagrody te, organizowane we współpracy z Europejskim Komitetem Regionów (KR), Komisją Europejską, Europejskim Komitetem Ekonomiczno-Społecznym, COPA-COGECA oraz IFOAM Organics Europe, wyróżniają wybitne inicjatywy wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego w Europie.
Sześć Kategorii, Siedem Nagród
Nagrody obejmują sześć kategorii, a w ich ramach przyznanych zostanie siedem wyróżnień, dla tych którzy opracowali doskonały, innowacyjny, zrównoważony i inspirujący projekt, generujący rzeczywistą wartość dodaną dla produkcji i konsumpcji ekologicznej. Laureaci zostaną ogłoszeni 23 września 2025 r., w Europejskim Dniu Rolnictwa Ekologicznego.
Znaczenie Samorządów w Rozwoju Ekologii
Dwie kategorie są szczególnie ważne dla samorządów lokalnych: Najlepszy region ekologiczny oraz Najlepsze ekologiczne miasto.
Lokalne i regionalne władze mają kluczowy wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego. Mogą one stosować polityki gruntowe zachęcające do zakładania nowych gospodarstw, wspierać przekształcenia konwencjonalnych upraw na ekologiczne oraz budować lokalne rynki zbytu dla produktów organicznych.
W poprzednich edycjach wyróżniono m.in. region Południowej Sabaudii (Finlandia), miasto Brema (Niemcy) oraz powiat Sörmland (Szwecja). Wyróżnienia te podkreślają znaczenie zaangażowania lokalnych społeczności w budowanie bardziej ekologicznej przyszłości.
Kategorie Nagód
Nagrody UE dla produktów ekologicznych są przyznawane w następujących kategoriach:
- Najlepszy rolnik ekologiczny (kobieta i mężczyzna) – nagradzani przez COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, ze szczególnym uwzględnieniem młodych rolników.
- Najlepszy region ekologiczny/bio-dzielnica – nagroda Europejskiego Komitetu Regionów.
- Najlepsze ekologiczne miasto – nagroda Europejskiego Komitetu Regionów.
- Najlepsze MŚP zajmujące się przetwórstwem żywności ekologicznej – nagroda Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego.
- Najlepszy sprzedawca żywności ekologicznej – nagroda Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego.
- Najlepsza ekologiczna restauracja/usługa gastronomiczna – nagroda Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego.
Proces Aplikacji
Osoby i instytucje chcące zgłosić swoje projekty powinny:
- zapoznać się z kryteriami kwalifikacyjnymi,
- wybrać odpowiednią kategorię,
- złożyć wniosek online do 27 kwietnia 2025 r.
Kandydaci będą oceniani według kryteriów takich jak doskonałość projektu, jego innowacyjność, zgodność z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz możliwość jego replikacji w innych miejscach UE.
Wpływ Nagród na Ekologię w UE
Wzrost produkcji ekologicznej w znacznym stopniu przyczynia się do zmniejszenia stosowania nawozów sztucznych, pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych oraz ma pozytywny wpływ na nasz klimat, środowisko, bioróżnorodność i dobrostan zwierząt.
Nagrody Ekologiczne UE stanowią część szerszej strategii Europejskiego Zielonego Ładu. Komisja Europejska stawia sobie za cel, aby do 2030 roku 25% gruntów rolnych w UE było wykorzystywanych na potrzeby rolnictwa ekologicznego. Wspieranie ekologicznych inicjatyw i nagradzanie najlepszych praktyk to istotny krok w stronę bardziej zrównoważonej przyszłości.
Więcej informacji tutaj
Źródło: Europejski Komitet Regionów