Jabłka są owocami popularnymi na całym świecie, a większość lekarzy zaleca ich codzienne spożywanie. Nie bez powodu istnieje angielskie powiedzenie – One apple a day keeps doctor away – czyli w wolnym przekładzie jabłko dziennie uchroni od wizyty u lekarza. Te aromatyczne owoce posiadają całą gamę witamin i minerałów, a ponadto mają dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga nasze trawienie.
Oto kilka najważniejszych właściwości zdrowotnych, które zyskamy z regularnego spożywania jabłek:
Pomoc w utracie wagi
Jabłka to nie tylko smaczna, ale i syta przekąska, ponieważ zawiera błonnik. Dzięki temu trzymamy nasz apetyt pod kontrolą i unikamy przejadania się. W wielu dietach jabłko to popularne uzupełnienie codziennego jadłospisu.
Stabilizuje poziom cukru we krwi
W jabłkach znajdziemy polifenole, które pomagają zmniejszyć wchłanianie się węglowodanów do naszego organizmu. To z kolei przekłada się na zredukowanie poziomu cukru we krwi. Ponadto, polifenole zawarte w jabłkach stymulują nasze receptory insuliny, dzięki czemu lepiej przyswajamy cukier.
Zapobieganie chorobom serca
Właściwości przeciwutleniające jabłek neutralizują tłuszcze znajdujące się w naczyniach krwionośnych, a także zmniejszają stany zapalne. Z tego powodu jabłka uważa się za dobry element diety w zapobieganiu chorobom serca.
Poprawa zdrowia jelit
Spożywanie jabłek wspomaga zdrową florę bakteryjną w naszych jelitach. Dzięki temu nasz metabolizm przyspiesza, a organizm skuteczniej oczyszcza się z toksyn.
Wspomaganie układu odpornościowego
Ludzie o obniżonej odporności organizmu powinni jeść jabłka, dlatego często poleca się je osobom chorym lub przeziębionym. Pomogą one w detoksykacji organizmu i poprawie ogólnego stanu zdrowia.
Poprawa wzroku
Zarówno flawanoidy, jak i fitoskładniki zawarte w jabłkach zmniejszają szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz narząd wzroku. Dzięki temu regularne spożywanie jabłek może zapobiegać wielu chorobom oczu.
Pielęgnacja skóry
Przeciwutleniacze, które znajdziemy w jabłkach z pewnością pomogą w utrzymaniu naszej skóry w dobrej kondycji. Spowolnimy starzenie się naszej skóry, a zatem powstawanie zmarszczek oraz przebarwień.
Zdrowie zębów
Wykazano korelację między spożywaniem jabłek a zdrowszymi zębami oraz dziąsłami. Jak się okazuje, jabłka mają właściwości antybakteryjne, które między innymi zmniejszają częstotliwość występowania ubytków w zębach.
Źródło: www.zmianynaziemi.pl