Trwa druga edycja konkursu grantowego dla kół gospodyń wiejskich w ramach programu „Smakujemy lokalnie”. Koła, które przedstawią najlepsze przepisy na potrawy promujące tradycję kulinarną regionu, z którego pochodzą mogą uzyskać grant w wysokości 10.000 złotych.
Program „Smakujemy lokalnie” jest skierowany do kół gospodyń wiejskich z całej Polski, a także lokalnych producentów żywności.
-Od momentu powstania Instytut wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich, a także producentów regionalnych organizując różnego rodzaju wydarzenia integrujące lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Bardzo ważną jego częścią jest dziedzictwo kulinarne i dlatego konkursy, takie jak ten, są doskonałą okazją do zachęcenia KGW do odkrywania na nowo zapomnianych już dań, które „od zawsze” były przygotowywane przez gospodynie w regionach, z których pochodzą. Potrawy te mają nie tylko swoją historię, ale są wytwarzane z surowców pochodzących od regionalnych producentów z upraw lokalnych, najlepiej ekologicznych, starych ras zwierząt hodowlanych i odmian roślin. Dlatego tak ważna jest także, obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych, rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do danego regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny” – mówi Elżbieta Ossińska-Kassa, Pełnomocnik Dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Jednym z elementów wspomnianego programu jest konkurs grantowy dla kół gospodyń wiejskich, w ramach którego przewidziano 10 grantów (każdy w wysokości 10.000 zł) na realizację działań promujących polską żywność i aktywizację kobiet mieszkających na wsi.
O grant mogą ubiegać się koła lub związki kół gospodyń wiejskich wpisane do Krajowego Rejestru KGW.
Wniosek o grant ma zawierać przepis na potrawę promującą kuchnię regionu z wykorzystaniem wybranego produktu marki własnej Carrefour Polska wraz ze zdjęciami oraz historią dania.
Organizatorem programu i konkursu jest Carrefour Polska. Patronem konkursu jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Ostateczny termin przesyłania zgłoszeń upływa 23 października 2023 r.
Warto również wspomnieć, iż w ramach programu „Smakujemy lokalnie” Koła Gospodyń Wiejskich mogą bezpłatnie promować i sprzedawać swoje wyroby w sklepach sieci Carrefour.
Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie konkursu „Smakujemy lokalnie”.
Źródło: www.smakujemylokalnie.pl