Trwa konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa pokusa”, który stanowi nie tylko wyjątkową okazję do zaprezentowania talentu kulinarnego, ale także szansę na dzielenie się regionalnymi przepisami i odkrywanie bogactwa smaku polskich jabłek. Organizatorem konkursu jest Fundacja Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”.
Celem konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z tradycjami kulinarnymi, dbałość o poczucie tożsamości lokalnej, a także wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich w aktywizacji społeczności lokalnej na obszarach wiejskich.
To wyjątkowa inicjatywa, która nie tylko wzmacnia więzi między społecznościami wiejskimi, ale także docenia pasję i umiejętności kulinarne kobiet z KGW.
Konkurs podzielony jest na dwa etapy:
Etap I – polega na przesłaniu przez Koło Gospodyń Wiejskich przepisu autorskiego dania, którego jednym z głównych składników jest jabłko. Zgłoszenia konkursowe należy przesłać poprzez generator wniosków do 4 czerwca 2023 r., do godz. 23:59.
Do drugiego etapu zostaną zaproszone 24 Koła Gospodyń Wiejskich.
Etap 2 – polega na przygotowaniu (z możliwością podgrzania/wykończenia dania) i zaprezentowaniu przed Komisją konkursową dania, do którego przepis został przesłany w Etapie I. Drugi etap Konkursu odbędzie się w dniu 7 lipca 2023 r. w Akademii Kulinarnej Studio A w Toruniu.
Na uczestników II Etapu Konkursu czekają cenne nagrody rzeczowe – tj. mały sprzęt AGD oraz produkty Grupy Kapitałowej Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Łączna pula nagród wynosi 20.000 zł brutto.
Ponadto, zwycięskie zespoły, które zajmą miejsca od I-III w II etapie Konkursu zostaną zaproszone do udziału w festiwalu kulinarnym (dokładna data i miejsce zostaną podane do dnia 21 sierpnia 2023 r.), podczas którego będą miały możliwość udziału w tzw. „live cooking” (tj. gotowaniu na żywo) i rywalizacji między sobą o nagrodę specjalną – nagrodę publiczności.
Głosowanie na najlepsze danie będzie odbywało się poprzez wrzucenie do urny karty z odpowiedzią na pytanie „Danie którego Zespołu jest najsmaczniejsze?” przez uczestników kulinarnego festiwalu.
Zespół z największą liczbą głosów otrzyma nagrodę rzeczową o wartości do 2.000 zł brutto.
Zespoły, które wezmą udział w festiwalu kulinarnym otrzymają zwrot środków za zakup produktów spożywczych przeznaczonych na przygotowanie zadania konkursowego podczas festiwalu w wysokości do 1.000 zł brutto, zwrot kosztów transportu do wysokości 500 zł brutto oraz dostęp do niezbędnych do wykonania potraw produktów Grupy Kapitałowej Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Jedno KGW może przesłać tylko jedno zgłoszenie konkursowe.
Szczegółowe informacje na temat konkursu można znaleźć na stronie Fundacji Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”.
Źródło: www.pomaganie-krzepi.pl