Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Racjonalne gospodarowanie żywnością

Racjonalne gospodarowanie żywnością fotolia.pl

Mazurski Bank Żywności Fundacja IC wybuduje halę magazynową w Piszu, która umożliwi gromadzenie i dystrybuowanie żywności dzięki dotacji z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w wysokości 2 mln zł. Obiekt będzie posiadał generalne możliwości wyposażenia go w niedalekiej przyszłości w zaplecze biurowo-socjalne, pomieszczenie kuchenne oraz dodatkowe elementy infrastruktury ułatwiającej jego efektywne prosperowanie.

Przedsięwzięcie pozwoli na zwiększenie pozyskiwania niesprzedanych lub niespożytych, lecz nadających się do konsumpcji, artykułów żywnościowych. Zwiększone zostanie także bezpieczeństwo magazynowania żywności pochodzącej ze zbiórek w Piszu i całym regionie, co będzie także ważne pod kątem wypełniania wymogów dystrybucji artykułów żywnościowych pochodzących z zasobów Unii Europejskiej.

Zakres zadania obejmie budowę hali magazynowej z opcją wygospodarowania w niej i wyposażenia w przyszłości zaplecza biurowo-socjalnego, kuchennego oraz umieszczenia odpowiedniej infrastruktury technicznej. W ramach zagospodarowania terenu wokół obiektu przewidziano m.in. budowę placu manewrowego, wjazdów dla samochodów dostawczych, parkingu oraz ogrodzenia terenu. Wszystkie te działania przyczynią się do sprawnego funkcjonowania banku żywności, który zostanie oddany do użytku we wrześniu 2024 r.

Całkowity koszt inwestycji sięgnie 2,5 mln zł, a dofinansowanie zostanie przekazane z programu priorytetowego NFOŚiGW pn. Racjonalna gospodarka odpadami, Cz. 1 Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów. Umowę regulującą przekazywanie środków podpisano w listopadzie br.

Źródło: NFOŚiGW

Śr., 28 Gr. 2022 0 Komentarzy Dodane przez: Tomasz Smaś