Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski spotkał się 12 sierpnia z reprezentantami branży spożywczej. Uczestnicy spotkania wyrazili wolę utworzenia Grupy Ekspertów, której celem będzie pochylenie się nad problemami rynku oraz wypracowywanie propozycji ich rozwiązań.
Swoje zgłoszenia do grona ekspertów złożyło do tej pory siedmioro przedstawicieli branży gotowych do uczestniczenia w pracach nowego zespołu. Wśród przyszłych członków Grupy Ekspertów znaleźli się prezesi koncernów spożywczych oraz grup kapitałowych zrzeszających przedsiębiorstwa sektora spożywczego, jak również przedstawiciele świata nauki. Reprezentacja świata biznesu oraz osób z wieloletnim doświadczeniem i doskonałą znajomością realiów produkcji żywności, ma służyć bieżącej analizie sytuacji całej branży i odpowiedzi na stojące przed nią wyzwania.
Zdaniem ministra Siekierskiego, do tej pory przemysłowi spożywczemu poświęcano zbyt mało uwagi. Bolączką branży ma być m.in. niewystarczająca liczba badań naukowych w tym przedmiocie, przez co problematyka samej produkcji żywności i interesu producentów pozostaje zmarginalizowana. Utworzenie grupy ma służyć powstaniu synergii umożliwiającej bardziej efektywne i kompleksowe przyjrzenie się sytuacji przedstawicieli branży, a także bieżącemu monitorowaniu i rozwiązywaniu ich problemów.
Tworzona grupa ma działać na zasadzie think-thanku (niezależnego komitetu doradczego) wyrażającego opinie odnoszące się do bieżącej sytuacji rynku oraz przedstawiającego konkretne rozwiązania adekwatne do zmieniających się okoliczności. Spotkania Grupy mają odbywać się co dwa miesiące, przy czym dla potrzeb bliższego zapoznania się z określoną sytuacją, możliwe jest także zorganizowanie spotkania w terenie. Minister Siekierski zadeklarował chęć dopraszania do danych inicjatyw także innych specjalistów w różnych dziedzinach.
Minister zapowiedział ponadto, że dla potrzeb branży spożywczej już we wrześniu w resorcie rolnictwa ma zostać utworzony specjalny Departament Przetwórstwa i Handlu.