Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wielbiciele leśnych wędrówek zdobywają kolejne trofea. Wytrawni grzybiarze zastanawiają się nieraz nad sprzedażą części swoich zbiorów. Należy pamiętać jednak, że każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby. Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.
Kursy na grzyboznawcę i klasyfikatora obejmują nie tylko informacje o tym, jak rozpoznać dane gatunki. Przekazują też cenną wiedzę obejmującą np. informacje o tym, które z grzybów można wprowadzać do obrotu, a które – nawet jeśli są jadalne – powinny pozostać w lesie. Z kursu można dowiedzieć się, jak działają na ludzki organizm poszczególne toksyny i jakie grzyby są najczęstszą przyczyną zatruć.
Klasyfikator grzybów świeżych
Klasyfikatorem grzybów świeżych, można zostać jeśli:
- jest się osobą pełnoletnią,
- ukończyło się co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową,
- ukończyło się kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów,
- zdało się egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Grzyboznawca
Grzyboznawca ma prawo oceniać przydatność do spożycia i sprzedaży nie tylko grzybów świeżych, ale i suszonych. Możesz zostać grzyboznawcą, jeśli:
- jest się osobą pełnoletnią,
- posiada się co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
- ukończyło się kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców,
- zdało się egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Informacje o kursach i egzaminach na klasyfikatora grzybów świeżych i grzyboznawcę, można znaleźć na stronach państwowych wojewódzkich inspektoratów sanitarnych.
Źródło: GIS