Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Czas na kulturalne grillowanie

Czas na kulturalne grillowanie fotolia.pl

Pierwsze ciepłe, wolne od pracy dni zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowego. Długi majowy weekend jest ku temu doskonałą okazją. Jednak zanim zabierzemy się za grillowanie upewnijmy się, że swoim zamiłowaniem do dymienia, nie przeszkadzamy innym. Warto także poznać kilka pozostałych podstawowych zasad dotyczących kulturalnego grillowania.

  • Grillujmy z głową. Dym z naszego grilla może zatruwać życie sąsiadom zza płotu. Zapytajmy ich, czy im to nie przeszkadza. Możemy ich również zaprosić na wspólne biesiadowanie, nawet jeżeli odmówią, z pewnością wpłynie to pozytywnie na sąsiedzkie relacje.
  • Podczas grillowania, nie przesadzajmy z alkoholem! Uchroni nas to przed pożarem, oparzeniem a także krytyką za niewłaściwe zachowanie (gdy pijani stracimy nad sobą kontrolę).
  • Gdy mieszkamy w bloku i mamy ochotę na grilla, pamiętajmy, że balkon nie służy do grillowania! Zdenerwowani sąsiedzi mogą zadzwonić po odpowiednie służy i możemy otrzymać mandat (nawet 5000 złotych).
  • Grill to nie zabawa. Nie pozwólmy więc zbliżać się do niego dzieciom.
  • Gdy grillujemy za miastem pamiętajmy, by po sobie posprzątać (najlepiej jeśli przed rozpoczęciem grillowania w kilku miejscach ustawimy pojemniki na odpadki).  Dodatkowo powinniśmy się upewnić  czy w danym miejscu można w ogóle grillować (najlepiej skorzystać z wyznaczonych do tego miejsc lub uzyskać taką informację np. od leśniczego).

Dodatkowo warto zapamiętać:

To do obowiązków gospodarza przyjęcia należy sprawowanie pieczy nad grillującymi się potrawami. Pan domu dba o to, aby nie zabrakło węgla, podpałki oraz przede wszystkim o to, aby nie przypalić jedzenia. Gospodarz też nakłada jedzenie za pomocą specjalnych sztućców (są dłuższe i mają inne zakończenie) na wspólny półmisek lub bezpośrednio na talerzyki (tacki) gości. Na stole powinny znajdować się dodatki do grillowanego dania.

Źródło: nagrilla.com oraz smaczny.pl

Pt., 26 Kw. 2013 0 Komentarzy Dodane przez: Dawid Kulpa