Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Z cyklu: "w zdrowym ciele zdrowy duch" - zimowa dieta

Z cyklu: fotolia.pl

Zimą powinniśmy zadbać nie tylko o odpowiedni ubiór, który będzie nas chronił przed chłodem, ale także o odpowiednią dietę, gdyż jedząc odpowiednie produkty możemy uchronić się przed niebezpiecznymi bakteriami i wirusami.

Zdrowa dieta na zimę powinna dostarczać odpowiednią ilość energii i zwiększać odporność organizmu, toteż podczas zimy powinniśmy jeść:

Cytryny i pomarańcze
Cytryny i pomarańcze to podstawa zimowej diety, bowiem owoce te zawierają mnóstwo witaminy C.  (dzienne przyjmowanie 1000 mg witaminy C pomoże nam zachować szczupłą sylwetkę i ustrzeże przed przeziębieniem).

Kiszona kapusta
Podobnie jak cytryna i pomarańcza kiszona kapusta ma dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu.

Miód
Miód zawiera naturalny antybiotyk, inhibinę. Inhibina niszczy drobnoustroje zagnieżdżające się w górnych drogach oddechowych.

Jogurty
Jeśli chcemy uniknąć przeziębienia, powinniśmy pamiętać o spożywaniu jogurtów. Jogurty zawierają probiotyki, które zwiększają odporność organizmu.

Czosnek i cebula
W mroźne, zimowe dni powinniśmy jeść cebulę i czosnek, gdyż warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Możemy dodawać je do sałatek i gotowanych lub pieczonych mięs by nieco zneutralizować ich specyficzny zapach.

Kasza gryczana i fasola
Pamiętajmy o żelazie i magnezie, które znajdziemy np. w orzechach kaszy gryczanej i fasoli. pierwiastki te wzmacniają naszą odporność na niekorzystne warunki pogodowe, na stres, wspomagają koncentrację i chronią również przed anemią.

Ryby i orzechy włoskie  
Jedzmy je gdyż są bogatym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają wzmacniająca na naszą odporność przed infekcjami. Pamiętajmy aby jeść ryby zarówno morskie jak i słodkowodne.

Brokuły
Brokuły to składnica witamin i składników odżywczych, które pomagają wzmocnić organizm i walczyć z przeziębieniem. Dzięki witaminom które zawierają:  A, C i E oraz różnym przeciwutleniaczom brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw jakie możemy a nawet powinniśmy dołączyć do zimowego menu.

Buraki ćwikłowe
Zawierają one witaminy: A, C i z grupy B oraz potas, wapń, żelazo, magnez, mangan i kobalt. Dieta bogata w buraki wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii, oczyszcza organizm a także ułatwia trawienie.

Zielona (gorąca) herbata
Picie gorącej zielonej herbaty to idealny pomysł, ponieważ jest ona źródłem flawonoidów, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale także wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Rozgrzewające zupy
Zimą bardzo ważne jest jedzenie zup, gdyż  rozgrzewają one organizm i dostarczają wodę (zimą narażeni jesteśmy na wysuszanie przez ogrzewanie, mniej też zwykle pijemy)

Ilość posiłków również ma znaczenie.
Ważne, abyśmy jedli co najmniej cztery posiłki dziennie. Spożywając posiłki co 3-4 godziny, ułatwiamy organizmowi utrzymać równowagę cieplną.

Źródło: abczdrowie.pl oraz zdrowomaniaczki.blogspot.com

Pt., 30 Lst. 2012 0 Komentarzy Dodane przez: Dawid Kulpa