Rada Ministrów przyjęła 15 października przygotowaną przez resort rolnictwa "Strategię zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030”. Celem głównym uczyniono w dokumencie rozwój gospodarczy wsi umożliwiający trwały wzrost dochodów jej mieszkańców, przy minimalizacji rozwarstwienia ekonomicznego, społecznego i terytorialnego oraz poprawie stanu środowiska naturalnego. Cel główny zostanie osiągnięty przez realizację trzech celów szczegółowych: zwiększenie opłacalności produkcji rolnej i rybackiej; poprawę jakości życia, infrastruktury i stanu środowiska; rozwój przedsiębiorczości, pozarolniczych miejsc pracy i aktywnego społeczeństwa.
W planowanych działaniach do 2030 r. przewidziano:
- utrzymanie zasady, że podstawą ustroju rolnego będą gospodarstwa rodzinne;
- wspieranie zrównoważonego rozwoju małych, średnich i dużych gospodarstw rolnych;
- większe niż dotychczas wykorzystanie potencjału sektora rolno-spożywczego, dzięki rozwojowi nowych umiejętności i kompetencji jego pracowników, a także przez wykorzystanie najnowszych technologii w produkcji i zastosowanie rozwiązań cyfrowych oraz tworzenie warunków do kreowania innowacyjnych produktów;
- budowanie konkurencyjnej pozycji polskiej żywności na rynkach zagranicznych, której znakiem rozpoznawczym będzie wysoka jakość i nawiązanie do najlepszych polskich tradycji, a także dostosowanie produktów rolno-spożywczych do zmieniających się wzorów konsumpcji (np. rosnącego zainteresowania żywnością ekologiczną);
- dynamiczny rozwój obszarów wiejskich we współpracy z miastami, którego efektem będzie stabilny i zrównoważony wzrost gospodarczy, zapewniający każdemu mieszkańcowi wsi godną pracę, a mieszkańcom miast dostęp do zdrowej, polskiej żywności;
- tworzenie warunków do większej mobilności zawodowej mieszkańców wsi oraz wykorzystywania przez nich szans na rozwój i zmianę kwalifikacji, wynikających z powstawania nowych sektorów gospodarki, np. biogospodarki;
- prowadzenie produkcji rolniczej i rybackiej z poszanowaniem zasad ochrony środowiska oraz dostosowanie sektora rolno-spożywczego do zmian klimatu (np. chodzi o zmianę technologii upraw, wdrożenie programu małej retencji).
Autorzy dokumentu założyli, że powyższe działania będą finansowane z kilku źródeł: krajowych (rządowych i samorządowych), prywatnych oraz unijnych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, Wspólnej Polityki Rybackiej i polityki spójności.