Życie z alergią nie należy do najłatwiejszych. Alergik ma narzucone pewne ograniczenia, musi stosować się do nakazów i przestrzegać różnych zakazów. Latem, podczas wakacji, urlopów, szczególną ostrożność powinny zachować osoby z alergią pokarmową lub alergią na jad owadów, gdyż spożycie uczulającego alergenu lub użądlenie przez owada, na którego jad jest się uczulonym, może wywołać anafilaksję, w tym jej najcięższą postać, czyli wstrząs anafilaktyczny, stanowiący zagrożenie życia.
Pamiętajmy zatem, że przebywając szczególnie w miejscach odludnych, o utrudnionym dostępie do placówek służby zdrowia, niezmiernie ważne jest abyśmy przestrzegali poniższych zasad bezpieczeństwa:
- W miarę możliwości unikajmy jedzenia (zwłaszcza owoców, dżemów, lodów) i picia na zewnątrz.
- Podczas jedzenia zawsze oglądajmy kęs, który bierzemy do ust. Gdy jemy posiłek na dworze, niech wszystkie naczynia będą przykryte. Zamykajmy szczelnie kubły na odpadki.
- Podobnie z napojami – unikajmy picia z puszki lub ciemnej butelki – do napoju może wpaść pszczoła lub osa, a to grozi jej nieświadomym połknięciem. Zawsze sprawdzajmy, czy nasz napój jest bezpieczny.
- Nie chodźmy boso i starajmy się nosić zakryte obuwie. Przed włożeniem butów, sprawdźmy, czy w środku nie znalazł się niepożądany owad.
- Nośmy przylegające do ciała ubrania w stonowanych kolorach (biel, zieleń, beż) i pozostawmy jak najmniejszą odkrytą powierzchnię skóry.
- Zaopatrzmy się w środek odstraszający owady. W pobliżu owadów nie wykonujmy gwałtownych ruchów.
- Jeśli osa lub pszczoła użądliła kogoś w pobliżu, oddalmy się co najmniej na 50 metrów – mogą nadlecieć inne owady. Nie zabijajmy owadów bez potrzeby, w pobliżu mogą być inne. W razie ataku pszczół lub os zasłońmy przede wszystkim głowę.
Dokładnie sprawdzajmy, co jemy (wakacje sprzyjają eksperymentom kulinarnym, jednak alergicy powinni wykazywać w tym zakresie zwiększoną ostrożność, aby ograniczyć ryzyko, że egzotyczna kolacja będzie miała finał na izbie przyjęć)
- Jeśli wybieramy się do znajomych, poinformujmy ich, że dany składnik nas uczula. Pomoże im to zaplanować menu, a my będziemy czuć się bezpiecznie.
- Podczas zakupów uważnie czytajmy etykiety produktów, nawet tych znanych nam wcześniej. Producent może zmienić recepturę i dodać do składu czynnik uczulający, np. seler lub orzeszki ziemne. Zwracajmy uwagę na napis: „Może zawierać śladowe ilości alergenów”.
- Podczas wakacji nie eksperymentujmy z nowymi produktami, np. owocami czy sokami.
- Podczas wypoczynku, w restauracjach zwracajmy szczególną uwagę na marynaty, przyprawy, sosy i dressingi. Zapytajmy o ich skład, jeśli nas to niepokoi.
- Pamiętajmy o możliwości przenoszenia alergenów. Nic, co miało bezpośredni kontakt z alergenem, nie powinno mieć kontaktu z produktem uznawanym za wolny od alergenów. W restauracji uprzedźmy obsługę, że jesteśmy uczuleni na jakiś pokarm. W miarę możliwości, kucharz i kelnerzy powinni zastosować dodatkowe środki ostrożności przy przygotowywaniu naszej potrawy.
Ostrożnie z lekami
- Reakcję alergiczną i anafilaksję mogą wywołać również leki, dlatego podczas wyjazdów miejmy przy sobie sprawdzone środki.
- Przed zażyciem nieznanych leków zawsze zapoznajmy się z ulotką i ich składem.
- Jeśli jesteśmy uczuleni, bez względu, czy jest to alergia pokarmowa, uczulenie na jad owadów, czy na leki – podczas letnich wycieczek nigdy nie przebywajmy sami.
- Jeśli mamy takie zalecenie lekarskie, miejmy przy sobie leki przeciwwstrząsowe do samodzielnego użycia.
W przypadku wystąpienia ostrej reakcji alergicznej należy pilnie wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza! Objawy ciężkiej alergii rozwijają się średnio do 30 minut po kontakcie z alergenem pokarmowym, a już do 5 minut po użądleniu.
Źródło: jaalergik.pl, wieszjak.pl oraz alergie.mp.pl