Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Podjadasz w pracy…? Podjadaj zdrowo!

Podjadasz w pracy…? Podjadaj zdrowo! fotolia.pl

Większości z nas zdarza się podjadać między posiłkami, a zachcianki te najczęściej dopadają nas w pracy. Wówczas sięgamy po to, co mamy pod ręką, czyli słodycze, paluszki i chipsy… a waga rośnie, ponieważ przekąski dostarczają nam wiele kalorii, których nie uwzględniamy w codziennym menu. Nie jest to ani dobre, ani obojętne dla naszego organizmu, ponieważ takie przekąski objawiają się nie tyko w dodatkowych kilogramach, ale również w zaburzeniach trawienia, a nawet cukrzycy. W związku z tym lepiej zadbać o zdrowie i zamiast pustych kalorii, dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Zatem co podjadać w pracy, by wyszło nam na zdrowie?

  • Suszone owoce – są sycące, więc zaspokoją Twój apetyt. Są bogate w witaminy z grupy B oraz niezastąpiony błonnik. Słodycze zastąp, więc suszonymi morelami, śliwkami, daktylami, lub bananami.
  • Sałatka warzywna – do różyczek kalafiora (gotowanego lub surowego) dodaj pokrojonego pomidora i ogórka. Następnie dodaj sos: jogurt naturalny, odrobina pieprzu, sól i ulubione zioła. Polej sałatkę i gotowe.
  • Sok pomidorowy – jest niskokaloryczny (18 kcal/ 100ml), zawiera dużo składników odżywczych.
  • Orzechy włoskie – są źródłem potasu, fosforu, magnezu, żelaza i wapnia, zawierają również kwas lanolinowy potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Nasiona – spróbuj nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E, B oraz antyoksydanty.
  • Nabiał – np. serek wiejski, do którego możesz dodać pokrojone rzodkiewki i szczypiorek lub jogurt naturalny z dodatkiem Twojego ulubionego musli.
  • Domowe kanapki – stwórz swoją kompozycję, wybierz wieloziarnisty chleb, szynkę, łososia, masło zastąp awokado, dodaj również świeże zioła np. pietruszkę, bazylię.
  • Chipsy sojowe – zawierają wysoką zawartość białka, są dostępne w wielu smakach, a co najważniejsze zawierają tylko 3 g tłuszczu. Są źródłem potasu, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu.
  • Oliwki – są bogate w witaminy (A, B, C i E), minerały (fosfor, potas i żelazo), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze.
  • Koktajle owocowe – są doskonałym źródłem energii, wzbogacają dietę w witaminy i minerały, a co najważniejsze wyśmienicie smakują.
  • Ciasteczka zbożowe – jeśli nie możesz się opanować i koniecznie potrzebujesz czegoś słodkiego sięgnij po ciastka zbożowe, są lekkostrawne, zawierają błonnik, dzięki czemu hamują głód.
  • Mini marchewki – gotowe możesz kupić w supermarkecie lub przygotować samodzielnie w domu, są doskonałą przekąską, którą możesz zajadać się przy stanowisku pracy.
  • Pieczona ciecierzyca – ciecierzycę skrop oliwą z oliwek, dopraw kurkumą i chili, piecz przez około 40 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.

Stosując powyższe pomysły, przede wszystkim poprawimy nasz stan zdrowia oraz samopoczucie, a co za tym idzie będziemy również bardziej wydajni w pracy :)

Źródło: www.portalzdrowia.pl

Wt., 25 Lt. 2020 0 Komentarzy Dodane przez: Alicja Cisowska