Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Nieprawidłowości w produktach sprzedawanych na wagę

Nieprawidłowości w produktach sprzedawanych na wagę fotolia.pl

Zbliża się okres świąteczny a wraz z nim okres robienia wielkich zakupów, szczególnie tych spożywczych. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta radzi, aby uważać kupując produkty na wagę - aż w dwóch trzecich z nich stwierdzono nieprawidłowości.

W I półroczu 2019 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała produkty spożywcze oferowane luzem, na wagę lub na sztuki. Były to przede wszystkim ciasta i ciastka, ale również pieczywo, ryby czy bakalie. Kontrola odbyła się w 164 sklepach branżowych, spożywczych i marketach. W aż 132 z nich wystąpiły nieprawidłowości!

Inspektorzy ocenili 1384 partie produktów, ponad trzy czwarte to różnego rodzaju ciasta, ciastka i cukierki. Nieprawidłowości dotyczyły ponad 64 % skontrolowanych partii, w tym prawie 60 % ciastek i ciast, ponad 70 % ryb czy ponad trzech czwartych pieczywa. Zastrzeżenia wzbudziło zarówno oznakowanie, jak i jakość.

80 partii zostało przebadanych w laboratorium. Pracownicy zakwestionowali 15 z nich (prawie 19 %) Przykładowo: ciasta i ciastka miały niewłaściwą strukturę, były gumowate, zawierały strzępki pleśni, niezadeklarowane w składzie barwniki lub miały inną niż podana na opakowaniu zawartość składników odżywczych, bakalie zawierały konserwanty, które nie były podane w składzie, słodycze miały inną niż deklarowana zawartość cukru lub soli, ryby miały nieprzyjemny zapach, rozpadały się po ugotowaniu i miały niejednorodną strukturę.

681 partii produktów (ponad 62 %) było niewłaściwie oznakowanych. Najgorzej pod tym względem wypadło pieczywo (78 % skontrolowanych partii).

Źródło: UOKiK

Pt., 6 Gr. 2019 0 Komentarzy Dodane przez: Patrycja Grebla-Tarasek