Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Zamówienia ekologiczne w zamówieniach publicznych

Zamówienia ekologiczne w zamówieniach publicznych fotolia.pl

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Urzędem Zamówień Publicznych opracowało „Przewodnik po rynku produktów ekologicznych – poradnik dla zamawiającego”.

Przewodnik został opracowany, z myślą o wsparciu wykorzystywania produktów rolnictwa ekologicznego w zamówieniach realizowanych przez podmioty publiczne – administrację rządową i samorządową oraz wykorzystanie żywności ekologicznej w żywieniu zbiorowym, w tym w stołówkach szkolnych. Opracowanie wskazuje możliwości uwzględnienia wymagań oznakowania rolnictwa ekologicznego w ramach zamówienia publicznego. Żywność ekologiczna jest to żywność wytwarzana przy użyciu naturalnych substancji i procesów z zapewnieniem najkorzystniejszych warunków dla środowiska naturalnego i zwierząt. Rolnictwo ekologiczne określane jest również jako: biologiczne, organiczne. Żywność przetworzoną można uznać za ekologiczną, jeżeli co najmniej 95 % masy jej składników pochodzenia rolniczego stanowią składniki ekologiczne.

Przewodnik dostępny jest tutaj.

Źródło: uzp.gov.pl

Pt., 11 Mj. 2018 0 Komentarzy Dodane przez: Marcin Maksymiuk