Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

Szpitalna dieta dla kobiet w ciąży - pilotaż

Szpitalna dieta dla kobiet w ciąży - pilotaż fotolia.pl

Do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta mamy.”

Głównym celem programu jest wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie po porodzie oraz propagowanie zasad zdrowego żywienia. Celami szczegółowymi są natomiast: podniesienie jakości żywienia hospitalizowanych kobiet w okresie ciąży i po porodzie, zwiększenie świadomości i uzyskanie wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia oraz wyrobienie dobrych nawyków w zakresie właściwego odżywiania.

Wyżywienie pacjentów jest elementem gwarantowanych świadczeń opieki zdrowotnej. Brak jest jednak aktów prawnych standaryzujących tą kwestię. Wyżywienie pacjentów pozostaje obecnie  w gestii dyrektorów szpitali. Kobiety oczekujące potomstwa powinny przykładać szczególną wagę do jakości i ilości spożywanych posiłków, stąd też właśnie w tej grupie zdecydowano się wprowadzić pilotażowy program.

Okres organizacji pilotażu ma trwać 24 miesiące od dnia rozpoczęcia jego realizacji, po czym ma nastąpić 12 miesięczny etap ewaluacji. Sposób realizacji pilotażu obejmuje: zapewnienie wyżywienia dedykowanego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym, konsultacje dietetyczne, poradnictwo, edukację i rozpowszechnianie treści w zakresie prawidłowego żywienia, przekazywanie Narodowemu Funduszowi Zdrowia danych związanych z realizacją pilotażu oraz inne czynności związane z realizacją pilotażu mające wpływ na realizację założonego celu.

Średnia dzienna dawka żywieniowa w szpitalach wynosi 14,00 zł. Pilotażowy program zakłada podwojenie stawki podstawowej przeznaczonej na finansowanie żywienia grupy docelowej, a na pozostałe koszty związane z wdrożeniem pilotażu (np. wynagrodzenie dietetyka, działanie edukacyjne) przyjęto wartość stanowiącą 30% stawki żywieniowej, w sumie 18,20 zł.

Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym będą otrzymywać 5 posiłków dziennie- śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinny wynosić od 2 do 4 godzin. Wartość energetyczna diety kobiety w I trymestrze ciąży powinna być taka jak przed ciążą, w II trymestrze ciąży o 360 kcal więcej oraz w III trymestrze ciąży o 475 kcal więcej.

Dzienna dieta powinna uwzględniać wszystkie składniki odżywcze. Udział w pozyskiwaniu energii z białka, węglowodanów i tłuszczów powinien oscylować na poziomie: białka 10-15%, węglowodany 50-60% oraz tłuszcze 20-35%.

Realizatorem pilotażu będzie mógł być każdy podmiot posiadający umowę z NFZ, który na jej podstawie udziela świadczeń z zakresu leczenia szpitalnego na oddziałach o profilu neonatologicznym, położniczo- ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii oraz ginekologii onkologicznej.

Wygospodarowanie środków w ramach planu finansowego NFZ nastąpi przez zmianę alokacji środków przeznaczonych na finansowanie świadczeń gwarantowanych określonych w planie finansowanym NFZ na roku 2019 oraz lata następne. Środki na realizację pilotażu planuje się wygospodarować z pozycji B2.3- leczenie szpitalne.

Z całością rozporządzenia można zapoznać się tutaj.

Pt., 5 Lp. 2019 0 Komentarzy Dodane przez: Patrycja Grebla-Tarasek