Ten serwis używa cookies i podobnych technologii, brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej »

Zrozumiałem

„Posiłek w szkole i w domu” – podsumowano pierwszy rok działania rządowego programu

„Posiłek w szkole i w domu” – podsumowano pierwszy rok działania rządowego programu fotolia.pl

Mija rok od wprowadzenie w życie rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”, którego celem jest doposażenie i remont stołówek w szkołach podstawowych. Program przewiduje też wsparcie finansowe gmin w udzieleniu pomocy w formie posiłku, świadczenia pieniężnego w postaci zasiłku celowego na zakup posiłku lub żywności oraz świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych. Na realizację programu w latach 2019-2023 przeznaczono 200 mln zł, po 40 mln na każdy rok. W pierwszym roku z dofinansowania skorzystało 720 szkół.

Program „Posiłek w szkole i w domu” skupia się na dwóch głównych działaniach: po pierwsze, to doposażenie i poprawa standardu funkcjonujących stołówek (własna kuchnia i jadalnia) lub doposażenie stołówek, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione lub stworzenie nowych stołówek. Drugim działaniem jest natomiast wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków, tzw. jadalni. Co ważne, wsparcie dla danej szkoły zostaje udzielone tylko w ramach jednego działania.

Dofinansowanie udzielane jest w następujących wymiarach:

  • 80 tys. zł - na doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni ) oraz doposażenie stołówek szkolnych, które obecnie nie funkcjonują lub uruchomienie nowych stołówek;
  • 5 tys. zł - na adaptację, poprawę standardu i wyposażenie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków (jadalni).

Dofinansowanie mogą uzyskać organy prowadzące publiczne szkoły podstawowe – w tym szkoły artystyczne, które realizują kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej, a także te działające w zespołach szkół, specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych i młodzieżowych ośrodkach socjoterapii. Program określa również katalog rekomendowanych elementów wyposażenia, które powinno zostać zakupione. Na liście są m.in. stoły ze stali nierdzewnej, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestawy noży kuchennych, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, naświetlacz do jaj, robot kuchenny wieloczynnościowy, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne, sprzęt do dezynfekcji oraz stoły, krzesła, zastawa stołowa i tace. 

Program składa się z trzech modułów:

  • Moduł dla dzieci i młodzieży,
  • Moduł dla osób dorosłych,
  • Moduł organizacji stołówek oraz miejsc spożywania posiłków w szkołach.

Łącznie w 2019 r. o środki wnioskowały 4 872 szkoły, z czego dofinansowanie otrzymało 720 szkół (tj. 481 organów prowadzących). Na realizację programu rozdysponowano kwotę 39 960 261 zł.

Źródło: MEN

Czw., 23 St. 2020 0 Komentarzy Dodane przez: Małgorzata Orłowska